НОИ и КТ "Подкрепа" искат по-високи осигуровки за пенсия

0
Работодателите се опасяват от негативни последици при увеличение на осигуровките
Работодателите се опасяват от негативни последици при увеличение на осигуровките

Работодателите се опасяват от негативни последици при увеличение на осигуровките

Експерти предлагат драстично увеличение на осигуровките за балансиране на пенсионната система.

Националният осигурителен институт (НОИ) алармира за необходимостта от значително увеличение на осигурителните вноски, за да се гарантира стабилността на пенсионната система в България. Според доклад на института, осигуровките за пенсия трябва да се увеличат повече от два пъти, за да покрият разходите за изплащане на пенсии, информира bTV.

Обещания за повишаване на доходите

Въпреки тревожните сигнали, социалният министър Ивайло Иванов увери в телевизионно интервю, че ще има средства за увеличение на минималната работна заплата и на пенсиите от следващата година.

"Една от мерките е да се повишат доходите – ще повишат вноските, които влизат в Националния осигурителен институт", заяви министър Иванов.

Реалността на пенсионерите

Доктор Рафаила Карамфилова, невролог с 48-годишен стаж, споделя реалността на много пенсионери:

"И аз още работя. Защото не достигат парите - това е най-разумният отговор", казва тя, въпреки че пенсията ѝ е над минималната за страната.

Противоречиви мнения за решението

Синдикатите подкрепят увеличението

Синдикат "Подкрепа" застава зад идеята за по-високи осигуровки. Димитър Манолов, представител на синдиката, предлага конкретни мерки:

"И първата стъпка трябва да бъде изпълнението на закона, който да приведе максималната осигурителна вноска във функция на средно осигурителния доход и тя да стане 11 хиляди лева, както формулата повелява".

Работодателите се противопоставят

От друга страна, работодателските организации изразяват несъгласие с предложението. Доцент Теодор Дечев, директор "Индустриални политики" в Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), аргументира позицията им:

"Ако ние увеличим осигуровките, ще намалее трансферът от бюджета. Добре - питаме ние, какво ще стане с тия пари, които ще бъдат икономисани. Никой няма да намали косвените или преките данъци, просто в ръцете на държавата ще се окажат едни повече пари, с които да разполага".

Алтернативни решения

Икономистът Михаил Кръстев предлага други подходи за справяне с дефицита в НОИ:

"Единственият начин да се овладее въпросният дефицит е или да се създадат повече работни места, или може да се замразят пенсиите и да не се увеличават с тези 9-10-11 процента".

Демографско предизвикателство

Статистиката разкрива сериозно демографско предизвикателство пред пенсионната система - в момента 100 работещи издържат 68 пенсионери. Това съотношение поставя под въпрос дългосрочната устойчивост на сегашния модел и налага търсенето на комплексни решения.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    2
    до 1
    И що срещу работника?!? По-високи осигуровки, по-високи пенсии! Другия вариант, лична осигуровка и кой каквото си задели! Общо взето безплатен обяд няма!
  • 2
    1
    Галюн таймс
    Това ли са т.н."синдикати"-винаги срещу интересите на работника...не ще избие нанякъде всичко... ;-Х
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Тате, тате, какво е ГМО?
- Мм, как да ти го обясня... МЕЧО ПЛЪХ, примерно...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари