Ниски добиви на слънчоглед: Ще поскъпне ли олиото?

0
Слаба реколта от слънчоглед притеснява производители и преработватели
Слаба реколта от слънчоглед притеснява производители и преработватели

Слаба реколта от слънчоглед притеснява производители и преработватели

Производителите на слънчоглед в България отчитат слаба реколта тази година, което предизвиква тревога сред преработвателите в бранша. Ниският добив и намалената масленост на културата създават предпоставки за потенциално повишаване на цените на слънчогледовото олио на пазара.

Спад в добивите

В Добричка област, известна като житницата на България, добивът на слънчоглед достига едва 177 килограма на декар. Тези резултати са сходни с миналогодишните, но в сравнение с 2022 година се наблюдава драстичен спад между 30 и 40 процента. Основните причини за това са високите температури и продължителното засушаване през вегетационния период на културата, информира bTV.

Радостина Жекова, председател на Добруджански земеделски съюз, коментира ситуацията: "Имаме два проблема - нисък добив и вторият - липса на масленост, когато говорим за произведена продукция." Тя допълва, че производителите ще бъдат на загуба и тази година: "Разходите, които имаме на декар, са в порядъка на 120-150 лева за производството на декар слънчоглед и ако сложим сега добив, който е средният за Добрич 170 килограма по 80 стотинки, много сме далече от прихода, който ни трябва, като в разхода ги няма рентите."

Заплаха за преработвателната индустрия

Слабата реколта и ограниченият внос на суровина създават предпоставки за потенциален недостиг на слънчоглед за българските преработватели. Яни Янев от Съюза на производителите на растителни масла изразява загриженост: "Българските преработватели са поставени в най-тежко положение, че нямат суровина и трябва да затворят фабриките, ако започне да се внася слънчогледово олио."

Ситуацията се усложнява допълнително от прогнозите за по-слаба реколта в световен мащаб в сравнение с миналата година. Това би могло да доведе до повишаване на цените на международните пазари, което неминуемо ще се отрази и на българския пазар.

Влияние върху цените на олиото

Въпреки притесненията в бранша, цените на слънчогледовото олио на едро все още не показват драстично повишение. На борсата в Ротердам цената на тон слънчогледово олио през юли 2024 година е около 450 долара, което представлява 18-процентов спад спрямо същия период на миналата година, когато достигна 550 долара за тон.

На дребно в магазинната мрежа средната цена за литър олио в момента е 3,43 лева, което е почти идентично с цената от 3,44 лева, отчетена през пролетта на 2023 година. За сравнение, през март 2022 година литър олио достигна рекордните 6 лева.

Яни Янев обяснява, че евентуално повишение на цените няма да се отрази незабавно на пазара: "Това не означава, че цената на олиото веднага ще се качи. За българския пазар са необходими някъде около 15-20% от слънчогледа, който се произвежда в България, останалото количество е за износ." Въпреки това, той предупреждава, че ако цените на световните пазари се повишат значително, това неизбежно ще повлияе и на цената на олиото в страната.

Потребителите засега не усещат драстични промени в цените. Иван, местен жител, споделя, че в момента намира цената на олиото за поносима, въпреки че не води точна сметка за потреблението в домакинството си.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари