Николай Василев: Шейната се засили надолу, някой трябва да удари спирачката

0
Според бившия вицепремиер държавата върви към политически разпад и икономическо затлачване
Според бившия вицепремиер държавата върви към политически разпад и икономическо затлачване Снимка: БНР

Според бившия вицепремиер държавата върви към политически разпад и икономическо затлачване

Бившият вицепремиер и икономист Николай Василев отправи остри критики към текущото състояние на българската икономика и политика в интервю за предаването "Хоризонт за вас" на Българското национално радио. Според него, въпреки липсата на кризисни ситуации, страната продължава да харчи повече, отколкото може да си позволи.

Липса на визия и реформи

Василев подчерта, че в момента България не е изправена пред сериозни предизвикателства като война, природно бедствие, мащабна мигрантска криза, пандемия, рецесия или висока безработица. Въпреки това, той посочи, че много сектори са в лошо състояние поради неефективно управление и липса на реформи:

"Всяка година ги замерваме с повече пари, които те разпиляват и резултатите пак не са добри", заяви икономистът.

Критика към политическите партии

Бившият вицепремиер изрази разочарование от липсата на конструктивни идеи и дебати по икономически и финансови теми след присъединяването на България към Европейския съюз. Той критикува политическите партии за липсата на реформаторски подход:

"Не съм съгласен, че в пълна степен е имало дясна реформаторска партия", добави Василев.

Предупреждение за бъдещето

Николай Василев отправи сериозно предупреждение за бъдещето на страната:

"Така ако я караме, държавата върви и към политически разпад, и към икономическо затлачване".

Критика към бюджетния дефицит

Василев изрази несъгласие с целта за 3% бюджетен дефицит, настоявайки вместо това за бюджетен излишък. Той аргументира, че ако това беше постигнато в предишни години, държавният дълг можеше да бъде значително по-нисък, а България вероятно щеше да е част от еврозоната с по-ниска инфлация.

Предложения за реформи

  1. Съкращаване на администрацията
  2. Концесии за инфраструктурни проекти
  3. Преразглеждане на енергийните субсидии
  4. Реформи в целия публичен сектор

Данъчна политика

Икономистът се обяви против увеличаването на данъците и промените в данъчната система, предупреждавайки за потенциални негативни последици:

"Ако някой въведе по-високи данъци, ще покани най-успешната част от българския и чуждестранен бизнеса да си ходи", подчерта Василев.

Въпреки острите критики, Николай Василев изрази надежда за формиране на силно правителство, което да предприеме необходимите реформи. Той подчерта необходимостта от преразпределение на бюджетните средства към по-приоритетни сектори и проблеми.

В заключение, бившият вицепремиер призова за създаване на правила и осигуряване на конкуренция в частния сектор, отхвърляйки идеята за успешни държавни предприятия като "химера".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари