Николай Василев: Ако политиците не направят правителство, обществото трябва да ги измете

0
Политиците трябва да забравят омразата и да действат в национален интерес
Политиците трябва да забравят омразата и да действат в национален интерес Снимка: bTV

Политиците трябва да забравят омразата и да действат в национален интерес

Икономистът Николай Василев заяви в ефира на предаването "Лице в лице" по бТВ, че политиците трябва да сформират правителство на всяка цена, независимо от личните си отношения. Той подчерта, че е от съществено значение да се постигне стабилно управление в интерес на страната, като омразата и различията между политическите партии не трябва да са пречка.

Василев започна с виц, като подчерта важността на дългосрочните действия: "Не дебелеем заради това, което правим между Коледа и Нова година, а това, което правим между Нова година и Коледа". По думите му, проблемите, свързани с Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ), трябва да се търсят в последните три години на прахосване, а не в текущите действия. "Ако загубим средства по НПВУ, това ще бъде изключително неприятно", отбеляза той.

Той изрази критика към правителствата след кабинета "Борисов III", които, според него, не са се справили с усвояването на средствата по плана. "Ако Борисов III беше приел стария, макар и несъвършен план, сега щяхме да сме усвоили поне половината от милиардите", заяви Василев. По негово мнение, липсата на ефективно управление през последните години е довела до загуби за икономиката и частния сектор, измерими в десетки милиарди.

Той призова следващият парламент да излъчи правителство без отлагане и подчерта необходимостта от забравяне на междуличностните противоречия в името на националните интереси: "Политиците трябва да се концентрират върху създаването на правителство, независимо дали се обичат или не. Обществото няма да ги търпи, ако не изпълнят тази задача".

Николай Василев изрази надежда за формиране на прозападно и европейско правителство, съставено от коалиция между ГЕРБ, "Продължаваме промяната - Демократична България" и "Има такъв народ", като добави, че включването на допълнителни партии би било положително. Той направи паралел с миналото, когато е работил в т. нар. "Тройна коалиция", където въпреки различията е имало толерантност и екипност: "Тогава влязохме в Европейския съюз, въпреки че работата в коалиция не беше лесна".

По отношение на бъдещето на страната, Василев коментира, че стабилно правителство би помогнало България да стане пълноправен член на Шенген. Той също така засегна темата за еврозоната и отбеляза, че за последните 19 години само две правителства - "Борисов I" и "Борисов III" - са работили за влизането на страната в еврозоната. Според него, сегашната икономическа политика не е антинфлационна и това може да попречи на страната да се присъедини към еврозоната.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    Офффф,
    Ники Василев – детска му работа!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари