Николай Свинаров: Прокуратурата не е експерт по авиоинциденти

0
Бивш военен министър поставя под съмнение обективността на разследването
Бивш военен министър поставя под съмнение обективността на разследването Снимка: Bulgaria ON AIR

Бивш военен министър поставя под съмнение обективността на разследването

Президентът Румен Радев отправи критики към обвиненията за трагичния инцидент с военни пилоти край град Граф Игнатиево, преди да са готови окончателните резултати от разследването. Това предизвика реакция от страна на бившия военен министър Николай Свинаров, който изрази своето мнение по темата в телевизионно интервю по Bulgaria ON AIR.

Спор за компетенциите при разследването

Николай Свинаров постави под въпрос ролята на прокуратурата в разследването на авиоинцидента. "Министерството на отбраната съобщава данни на комисия, назначена от министъра. Друг е въпросът дали това е пълнотата на данните, дали е имало комуникация между управляващите полета и пилотите в самолета," коментира Свинаров. Той подчерта, че разследването трябва да обхваща целия полет, а не само последните секунди преди инцидента.

Бившият военен министър изрази ироничното си отношение към ситуацията, заявявайки: <i>"Излиза, че най-големите авиоспециалисти са в прокуратурата."</i> Той подчерта опита и експертизата на комисията, назначена от министъра на отбраната, която включва инспекторат и Военна полиция.

Съмнения относно разкриването на истината

Свинаров изрази песимизъм относно възможността за пълно разкриване на истината за фаталния полет. Според него, това не се дължи на липса на желание, а на множеството фактори, влияещи върху изясняването на обективната истина. Той призова за извличане на поуки от инцидента с цел предотвратяване на подобни трагедии в бъдеще.

Критика към политическата система

В интервюто Николай Свинаров засегна и по-широки политически теми. Той критикува процеса на избор на нов главен прокурор, заявявайки, че не е редно изборът да се провежда с един-единствен кандидат. "Който владее съдебната система, управлява държавата", подчерта Свинаров, изразявайки загриженост относно разделението на властите в България.

Бившият министър критикува и фокуса на политическите дискусии върху личности, вместо върху конкретни политики. "Като че ли нашата основна цел е да имаме правителство, а не какво ще прави то", коментира той, поставяйки под въпрос експертизата на партийните експерти.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари