Николай Рашков: Берем плодовете на неприемането ни в сухопътен Шенген!

0
Допълнителният трафик при Видин и Русе ни поставя в патова ситуация
Допълнителният трафик при Видин и Русе ни поставя в патова ситуация Снимка: Община Русе / Архив

Допълнителният трафик при Видин и Русе ни поставя в патова ситуация

НАП и ДАНС започнаха проверки на буферните паркинги за тежкотоварни автомобили поради засилващото се напрежение на границите, причинено от дългите опашки и усложнената ситуация в граничните райони. Председателят на Съюза на превозвачите, Николай Рашков, призова за незабавно въвеждане на система за "виртуална опашка", която да подобри организацията на преминаването на товарните автомобили.

В момента се изправяме пред сериозни затруднения заради неприемането ни в сухопътния Шенген. На границите при Видин и Русе трафикът се е увеличил значително, което доведе до километрични опашки. В Русе ситуацията е още по-сложна поради продължителния ремонт, който ще отнеме повече от две години. Има съоръжения като новия паркинг, но тяхното управление не е оптимално“, коментира Рашков в предаването „България сутрин“ по Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че държавите членки на ЕС имат задължението да осигуряват качествен контрол на подобни обекти и призова за информационна кампания, насочена към превозвачите.

Рашков също така подчерта необходимостта от по-добра комуникация между всички засегнати институции. Според него, ако те бяха събрани на една маса, можеше да се намери ефективно решение за справяне с проблема с трафика и паркингите.

По време на интервюто той обърна внимание на функционирането на системата "виртуална опашка" в Русе, където първият регистрирал се е и първият преминал, независимо къде е паркирал. „Ние, като превозвачи, предложихме на компанията, която управлява моста, да въведе подобна система и така проблемът ще бъде решен“, добави той.

Политическата нестабилност усложнява ситуацията

Рашков също така изрази загриженост относно негативното влияние на политическата нестабилност върху сектора. „Всеки публичен коментар по темата вреди на нас като бранш и на държавата и нейната икономика. Държавата има задължението да осигури ред и качествен контрол, за да увери участниците в търговския процес, че правилата се спазват“, коментира той. Според него, свикването на спешната среща от председателя на Народното събрание, г-н Главчев, е ясен знак, че проблемът е сред приоритетите на държавата.

Рашков отбеляза също, че тежкотоварният трафик се пренасочва от Видин към Русе, което допълнително утежнява ситуацията в града. Той допълни, че проверките на камионите на кантар както от българска, така и от румънска страна, са ненужни и само усложняват обстановката, особено при засиления трафик от Румъния.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    123
    Ей,отрепки, шенген няма нищо общо с мафиотската кочина у нас и отсъствието на елементарна инфраструктура. Защо не построихте още един четирилентов мост за 30 г. ? Защото искате европа да ви даде пари а вие нагло да ги окрадете. Ако бяхте строили инфраструктура вместо само да крадете, сега никой нямаше да обръща внимание на това. Вместо всичко критично важно, вие разюздахте мафиоти да правят частни паркинги за да печелят милиони седмично, от инфраструктура с национално значение. Стига сте манипулирали с този тъп шенген.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари