Никой не иска да кара рейса за заплата от 3600 лева

1
300 свободни места за шофьори в София: Защо никой не иска да кара автобус?
300 свободни места за шофьори в София: Защо никой не иска да кара автобус? Снимка: БТА / Архив

300 свободни места за шофьори в София: Защо никой не иска да кара автобус?

Градският транспорт в големите български градове се сблъсква с редица проблеми, сред които недостиг на шофьори и финансови затруднения. Ситуацията е особено тежка в столицата, където липсват стотици водачи, а дължими милиони от държавата застрашават изплащането на заплати.

Недостиг на кадри в София

В столицата се наблюдава сериозен недостиг на шофьори в градския транспорт. Според Карлос Контрера, заместник-председател на комисията по транспорт в Столичния общински съвет, в "Столичен автотранспорт" липсват 300 шофьори, а в "Столичен електротранспорт" - около 80. Метрото засега не изпитва подобни проблеми.

Контрера разкрива, че средната заплата за шофьор в София е 3600 лева чисто. Въпреки това, привличането на млади кадри остава предизвикателство. Около 30% от настоящите водачи са пенсионери, а 15% ще се пенсионират в следващите две години.

Финансови затруднения

Освен кадровите проблеми, столичният градски транспорт се сблъсква и с финансови затруднения. Държавата дължи общо 22,5 милиона лева на транспортните дружества в София. От тях 14,159 милиона лева са за "Столичен автотранспорт", 8,7 милиона лева за "Столичен електротранспорт" и 2,5 милиона лева за метрото.

За да се справи с immediate финансови нужди, Столичният общински съвет гласува отпускането на 6 милиона лева - 5 милиона за автотранспорта и 1 милион за електротранспорта. Тези средства обаче няма да решат проблема дългосрочно, ако държавата не изплати дължимите суми.

Допълнително усложнение създава и задължението на транспортните дружества към "Топлофикация София". Столичният автотранспорт дължи 2,571 820 милиона лева, а електротранспортът - над 142 489 лева за неплатена топлинна енергия.

Ситуацията в други градове

Проблемът с недостига на шофьори не е ограничен само до столицата. В Благоевград също се наблюдава остър недостиг, като младите хора не проявяват интерес към професията поради възприемането ѝ като тежка. Стартовата заплата там е 1500 лева, като може да достигне до 2500 лева за по-опитни водачи.

В Бургас средната брутна заплата в градския транспорт е над 2160 лева, като шофьорите получават между 2500 и 3300 лева бруто. Във Варна заплатите на шофьори и кондуктори са увеличени с 35% от 1 март 2024 година. В Стара Загора шофьорите получават 2000 лева чисто плюс 200 лева ваучери за храна месечно.

Промени в организацията на градския транспорт

Някои градове предприемат стъпки за реорганизация на градския транспорт. От 1 юли 2024 година община Русе пое пълното обслужване на градските линии чрез "Общински транспорт" ЕАД, прекратявайки споделената отговорност с частните превозвачи.

В Пловдив, където градският транспорт е бил приватизиран преди повече от 20 години, кметът Костадин Димитров обяви планове за постепенно връщане на контрола в общински ръце. Създадено е общинско дружество "Екобус", което ще поеме първоначално 1-2 линии.

Инфраструктурни проекти в София

В София се планират няколко големи инфраструктурни проекта, свързани с градския транспорт. Ремонтът на трамвайното трасе по булевард "Мария Луиза" се очаква да започне през март 2025 година, след 100-дневен период на проектиране. Ремонтът на булевард "Александър Стамболийски" е временно спрян поради жалба в Комисията за защита на конкуренцията.

Общините търсят различни решения

Градският транспорт в българските градове се сблъсква с множество предизвикателства - от недостиг на шофьори до финансови затруднения и нужда от модернизация на инфраструктурата. Общините търсят различни решения, включително повишаване на заплатите, реорганизация на транспортните дружества и планиране на инфраструктурни подобрения. Въпреки това, проблемите остават сложни и изискват комплексен подход за тяхното разрешаване.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    2
    Спонсор
    Скоро транспорта ви ще бъде конски с офиси във Факултето и Кючек Париж и Столипиново, щото от огромни кражби от червено синята шайка не можете да мислите!
  • 1
    1
    Мухахахахаха
    Тоест заплатата е 3600 лева ама може да не ти я изплатят заради финансови затруднения мухахаха умноооооо
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама ескимоси се прибират вкъщи:
- Къде ни е иглуто?
- По дяволите, забравих ютията включена!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари