Незрящият Виктор Асенов измина 770 км по "Дунав ултра"

2

Изключително пътуване заедно с Елица Стаменова приключи успешно от Видин до Дуранкулак

Незрящият Виктор Асенов завърши успешно предизвикателния маршрут "Дунав ултра", изминавайки 770 километра с тандемен велосипед заедно с Елица Стаменова. Тандемът започна пътуването си на 31 август от Видин и достигна крайната точка - Дуранкулак, на 5 септември. Въпреки липсата на предварителна съвместна подготовка, двамата се сработиха изключително добре и приключението им премина гладко.

„Всичко беше идеално. Единственият проблем беше с веригата в началото, но след това всичко се разви чудесно. Особено запомнящо се беше преживяването в Две могили, където нощувахме. Уредникът на къщата музей на Филип Тотю ни посрещна с огромна гостоприемност и ни настаниха в пенсионерския клуб“, споделя Асенов.

"Дунав ултра" има за цел да популяризира населените места покрай река Дунав и да насърчи хората да ги опознаят по по-непосредствен начин. „Маршрутът като цяло не е труден. Всеки ден изминавахме между 103 и 140 километра. Част от маршрута, около стотина километра, преминаваше през приключенски пътеки извън основните пътища, където беше много по-спокойно,“ допълва Асенов, който вече е доказан атлет с участия в тежки състезания като дуатлона на Витоша и ултрамаратона "Персенк ултра".

Едно от най-силните впечатления на Асенов по време на пътуването му била топлотата на хората. „Навсякъде бяхме приети с изключително сърдечност. В село Ефрейтор Бакалово ни посрещнаха с домашна питка, приготвена по местна рецепта. В малките селища хората помагат един на друг. Иска ми се да отправим това послание към всички българи – да бъдем по-задружни,“ заяви той.

Елица Стаменова, която участва за четвърти път в "Дунав ултра", потвърди думите на Асенов. „Срещнахме нови приятели, а в някои села ни посрещнаха като почетни гости. Хората са изключително топли и сърдечни,“ каза тя.

Освен всичко, Асенов отправи апел към шофьорите да бъдат по-внимателни на пътя. „Да забавиш за няколко секунди няма да ти коства нищо. Като цяло, хората шофираха внимателно и съобразително,“ подчерта той.

По време на шестдневния преход, Асенов се срещнал с няколко незрящи младежи, на които предложил своята подкрепа, вдъхновение и мотивация.

Сега Виктор Асенов насочва погледа си към ново предизвикателство – на 22 септември той ще участва в "Пирин ултра", където му предстои да измине 66 километра с над 4000 метра положителна денивелация.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!
Етикети

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари