Необичаен турист: Елен се разходи по улиците на Царево

4
Необичаен посетител в квартал „Василико“ предизвика интерес и вълнение сред жителите на курортното градче
Необичаен посетител в квартал „Василико“ предизвика интерес и вълнение сред жителите на курортното градче Снимка: Facebook / Goran Blagoev

Необичаен посетител в квартал „Василико“ предизвика интерес и вълнение сред жителите на курортното градче

Вчера вечерта, в квартал „Василико“ в Царево, туристи и местни жители станаха свидетели на неочаквана среща с благороден елен, който се разхождаше по улиците на града. Журналистът Горан Благоев успя да заснеме животното и сподели видеото в социалните мрежи, което предизвика значително внимание.

Еленът, видимо объркан, се разходи сред бетона и колите, събирайки любопитните погледи на минувачите. На видеото, публикувано от Благоев, се вижда как животното грациозно преминава през улиците, прескачайки огради и преминавайки през дворовете на къщите в квартала. Според очевидци, еленът е прекарал около час в района, преди да се върне обратно в планината.

„Неочакван и грациозен гост снощи в квартал „Василико“ в Царево събра много смаяни погледи. Елен се е разходило час по улицата, след дворовете и зелените площи, прескочи две-три огради и се върна в планината“, написа Горан Благоев във Фейсбук. Той допълва, че в региона има много легенди за странджанския елен, който навестява хората, и изразява съмнение дали случилото се не е било „оживял спомен от миналото или благословия на природата“.

Благородният елен е един от най-големите видове елени и е разпространен в по-голямата част от Европа, Кавказките планини, Анадола, Иран и части от Западна Азия. Той е единственият останал вид елени, който обитава Северна Африка, по-конкретно Атласките планини. Женската на този вид се нарича кошута.

Макар че в миналото популациите на благородния елен са намалели в някои части на Европа, усилията за опазване и повторно въвеждане на вида доведоха до значително увеличение на техния брой в страни като Обединеното кралство и Португалия. Въпреки това, в Северна Африка популацията на този величествен елен продължава да намалява.

В България благородният елен обитава широколистни и смесени гори, разположени в равнинни, полупланински и планински местности. Често може да бъде срещнат и в открити полугористи местности.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    Leave the world behind
    Това напомня на едноименния филм. Когато дивите животни започнат да си сменят местообитанията , това е признак за радикални промени .
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари