Нели Куцкова: Борислав Сарафов не трябва да бъде главен прокурор

1
Опитният юрист изрази съмнения относно легитимността на предстоящия избор на нов главен прокурор
Опитният юрист изрази съмнения относно легитимността на предстоящия избор на нов главен прокурор

Опитният юрист изрази съмнения относно легитимността на предстоящия избор на нов главен прокурор

Бившият председател на Съюза на съдиите и бивш член на Висшия съдебен съвет (ВСС), съдия Нели Куцкова, изрази острата си позиция относно текущата процедура за избор на нов главен прокурор на България. В интервю за "Нова телевизия" тя подчерта необходимостта от прозрачност и законност в процеса, като същевременно критикува настоящата ситуация във Висшия съдебен съвет.

Куцкова заяви категорично, че настоящият изпълняващ длъжността главен прокурор, Борислав Сарафов, не трябва да заема тази позиция постоянно. Тя обясни: "Чисто формално, след като конституционните промени бяха отхвърлени, спряната процедура трябваше да бъде възобновена. Но Висшият съдебен съвет, освен че отдавна е извън мандата си, направи за срам съдебната система."

Опитният юрист изрази съмнения относно легитимността на предстоящия избор, предвид изтеклия мандат на ВСС. Куцкова предложи да се потърси становището на Конституционния съд по въпроса дали орган с изтекъл мандат има право да избира главен прокурор и председател на Върховния административен съд (ВАС). Според нея, отговорът би трябвало да бъде отрицателен.

Съдия Куцкова засегна и чувствителната тема за заплахите срещу магистрати, коментирайки случая със съдия Владислава Цариградска. Тя изрази загриженост относно тенденцията да се обвиняват уязвими групи, като хора с психични заболявания, за подобни инциденти. "Правата на съдията са ценност за обществото," подчерта Куцкова, добавяйки, че много български съдии успешно устояват на натиск.

В заключение на интервюто, Нели Куцкова сподели своите притеснения относно възможни скрити процеси в съдебната система: "Притеснявам се, че в съдебната система тече нещо подмолно, на което няма как да се реагира." Тези думи подчертават необходимостта от повишено внимание и прозрачност в процесите, свързани с управлението и функционирането на съдебната власт в България.

Предстоящият избор на главен прокурор, насрочен за 16 януари 2025 година, ще бъде ключов момент за бъдещето на българското правосъдие. Обществото очаква този процес да бъде проведен при строго спазване на законовите норми и с оглед на най-добрите интереси на правосъдната система и гражданите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- За какво протестирате?
- Нямам работа.
- Ето ти една визитка, и утре започваш работа при мен.
- Е па ти от целия митинг баш мен ли уцели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари