Нелегална ракия се предлага като домашна в ресторанти и барове по Черноморието

0

Незаконният алкохол е открит в три обекта

При проверки по българското Черноморие, митнически служители откриха общо 1407 литра нелегален етилов алкохол, представляващ предимно ракия с алкохолно съдържание над 41 градуса. Операцията е част от „Оперативния план за съвместни действия през летния туристически сезон“, координиран от Агенция „Митници“ и Националната агенция за приходите (НАП).

Най-голямото количество е открито в близост до град Поморие

В рамките на проверките, най-голямото количество от 922 литра нелегален алкохол е намерено в ресторант и складово помещение в етно комплекс в близост до град Поморие. Алкохолът, съхраняван в пластмасови бутилки и бидони, е бил предлаган на клиенти като домашна ракия.

Варна и Аксаково също с установени нарушения

В квартал „Аспарухово“ в град Варна, митническите служители откриха още 415 литра алкохолна течност с различни градуси, също съхранявана в бидони и пластмасови бутилки. Алкохолът е намерен в гараж до специализиран малък обект за дестилиране (СМОД), известен като „казан“ за изваряване на ракия. При проверката е установено, че лицата, които са произвеждали ракията, не са попълнили необходимите документи за вида и количеството на плодовете. Също така се установи, че в обекта се извършва и продажба на алкохолна течност с утайка и ниско качество, а касовият апарат не функционира.

В близост до село Аксаково, област Варна, са открити още 70 литра алкохолна течност, вероятно също ракия, която е била предлагана на клиенти на ресторант и бар в еко комплекс. Служителите от НАП са установили несъответствия в отчетената касова наличност на обекта.

Санкции и бъдещи действия

За всички открити 1407 литра алкохол не са предоставени документи за начислен, обезпечен или платен акциз, което е нарушение на Закона за акцизите и данъчните складове (ЗАДС). По случаите ще бъдат образувани административнонаказателни производства.

Проверките са част от по-широка операция, включваща 37 инспекции в различни обекти по Черноморието, сред които хотели, нощни барове и складове на едро за търговия с вина и алкохолни напитки. В рамките на операцията са открити и други нарушения, като съхранение на спиртни напитки с изтекъл срок на валидност и незаконна търговия с тютюн за наргиле. В град Бургас е установено и незаконно производство на вино в склад на едро, където са намерени над 7000 бутилки със съмнително съдържание. Пробите са изпратени за анализ в Унгария.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари