Неизвестни нападатели избягаха в България, след като убиха бизнесмен в Истанбул

2
За престъплението е използван пистолет със заглушител
За престъплението е използван пистолет със заглушител

За престъплението е използван пистолет със заглушител

На 19 август неидентифицирани нападатели извършиха убийство в един от най-големите градове на Турция - Истанбул, и успяха да избягат през българската граница малко след престъплението. Убитият е Абдулкадир Анас, бизнесмен с арабски произход от Израел, а други двама мъже са били ранени при инцидента, съобщи БГНЕС.

Подозрения и международно напрежение

Според местните медии, престъплението е било извършено с професионализъм, като нападателите са използвали пистолет със заглушител, който е бил изоставен на мястото на стрелбата. Този детайл, съчетан с бързото напускане на страната от заподозрените, подхрани спекулациите в турските медии за евентуална връзка с израелски служби. Престъплението придоби още по-голяма тежест поради факта, че убитият е от израелски произход, което доведе до догадки за евентуално участие на държавни структури на Израел.

„Ние нямаме нищо общо с политиката, ние сме израелски араби от палестински произход“, заяви бащата на убития Абдулкадир Анас в отговор на нарастващите спекулации около произхода на неговото семейство и мотивите за убийството.

Спор за пари или нещо повече?

Официалните власти в Истанбул обявиха, че нападението е било мотивирано от спор за пари, като това се смята за основната версия към момента. Въпреки това, мнозина не са склонни да приемат това обяснение, предвид сложната политическа ситуация в региона и нарастващото напрежение между Израел и палестинските групировки.

През последните години Турция се превърна в убежище за членове на палестинското движение Хамас, което допълнително усложнява ситуацията. През декември миналата година ръководителят на израелската агенция за сигурност „Шин Бет“ публично заяви, че след началото на войната между Израел и Хамас, неговата организация е готова да атакува Хамас навсякъде, включително и на територията на Турция.

Бягство през границата и международно сътрудничество

Тримата заподозрени за убийството са успели да избягат от Турция само два часа и половина след престъплението, като са пресекли българската граница.

Разследването продължава.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари