Неиздаването на касова бележка остава сред най-честите нарушения на търговците

2
Често се откриват и разлики между отчетения оборот и наличните парични средства в касата
Често се откриват и разлики между отчетения оборот и наличните парични средства в касата Снимка: НАП / Архив

Често се откриват и разлики между отчетения оборот и наличните парични средства в касата

Неиздаването на касов бон е сред най-честите нарушения, установени по време на проверки на търговски обекти по Северното Черноморие. Това обяви Лора Георгиева, главен експерт комуникации в Национална агенция за приходите (НАП) – Варна, след приключване на инспекция в едно от заведенията на крайбрежната алея в града.

От 28 юни до днес инспекторите от териториалната дирекция на НАП - Варна са извършили над 320 проверки, като акцентът и това лято е върху местата, привличащи най-много туристи - заведения, атракциони и паркинги. „От извършените проверки всяка десета приключва с констатиране на някакво нарушение“, споделя Георгиева.

Разлики между отчетен оборот и налични средства

Според Георгиева, често се откриват и разлики между отчетения оборот и наличните парични средства в касата. Въпреки това, тя поясни, че не винаги става дума за укриване на обороти. „Ако в началото на деня търговецът не е вписал налична начална сума в касата, разлики винаги ще има. Същото е валидно и ако през деня от касата е взета сума, за да се плати някаква стока и това не е отразено в касовия апарат“, обясни тя.

Нови правила за клиентите

Георгиева припомни, че клиентите имат право да задържат плащането си, ако не получат фискален или системен касов бон. „Неплащането на сметката е валидно до получаването на фискален документ. Клиентите на заведения не бива да приемат служебен бон, който е вътрешен документ и не се отразява на фискалното устройство“, подчерта тя.

Фискалната дисциплина се подобрява

През същия период на миналата година инспекторите са извършили над 500 проверки и са установили над 140 нарушения. „Фискалната дисциплина на търговците се подобрява“, посочи Георгиева и добави, че целта на приходната агенция не е да наказва, а да насърчава собствениците на обекти да работят, изпълнявайки законите.

Проблеми с бюрокрацията и кадрите

Вилиян Василев, собственик на крайбрежно заведение и директор маркетинг на заведението, което днес бе проверено от инспекторите, допълни: „Бюрокрацията е голяма, но с НАП се работи лесно, ако се води акуратно документацията. Проблемите идват от законодателството, което изостава и не отразява навлизането на новите технологии. В компютърната ера в заведенията пишем безкрайни отчети на хартия.“

Василев подчерта и проблемът с кадрите, като заяви, че в кухните на заведенията, с които той е ангажиран, се работи на три езика поради наличието на работници от Узбекистан, Киргизстан и Индия. „Сервитьорите обаче са българи, включително бесарабски, за да бъдат улеснени клиентите“, допълни той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    4
    Sara
    Много точно,никой не издава касови бон,че и се карат с НОИ,и НАП,явно ги подкупват,вместо да ги задържат и глобят за назидание ,те се хилят със търговците,пьлни боклуци са са проверяващите,жалки и продажни!
  • 1
    3
    Албена
    Цвъкелин Цонев също не издава касови бележки от години, но на НАП не им пука.
  • -3
    2
    антончо,
    ти какво работиш бе, пич?!? Май шефа ти те гълчи постоянно, щот си много умен, а ти тука си изливаш мъката?!?😁😁😁
  • 3
    1
    Anton
    Какво нарушение,бе,тъпаци,почти никой не издава касови бележки,и вие сте мухльовци и спите,не ги глобявате.... пьлни профани сте нои,НАП...
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари