Недостиг на учители преди учебната година

0
Учителите в пенсионна възраст запълват празнини в училищата
Учителите в пенсионна възраст запълват празнини в училищата

Учителите в пенсионна възраст запълват празнини в училищата

Дни преди старта на новата учебна година синдикатите изразиха тревога от недостига на учители, като съобщиха, че част от вакантните позиции ще бъдат запълнени от пенсионери. В момента около 2% от заетите в образователната система са пенсионирани преподаватели, според Министерството на образованието.

Един от тях е 73-годишният Правдомир Шопов, който ежедневно пътува 60 километра, за да преподава „Двигатели с вътрешно горене“ в училището в Маджарово. Той споделя трудностите, пред които са изправени училищата в малки и отдалечени населени места: „Няма кой да преподава. Първо, локацията е проблем. Второ, професията ни изисква специфична квалификация, а такива кадри трудно се намират“, коментира Шопов.

В гимназията по дървообработване в Хасково също работи един пенсионер, а двама други учители вече са в предизвестие. Директорът на училището, Маргарита Топалова, обяснява, че най-трудно се намират преподаватели по архитектура и софтуерни технологии: „Ние се конкурираме на пазара на труда с големи строителни и софтуерни компании, което прави задачата още по-трудна“, обяснява Топалова.

Синдикатите настояват за увеличение на заплатите на учителите с над 15% от следващата година, за да се преодолее недостигът на кадри. Според Министерството на образованието най-много пенсионери работят в гимназиалния етап, като дефицитът е особено изразен в дисциплините физика, химия, математика и биология.

Директорът на Средно училище „Васил Левски“ в Хасково, Милена Михайлова, споделя: „Имаме учители, които завършиха втора магистратура и в момента сме обезпечени, но в миналото сме срещали значителни трудности“.

От образователното министерство подчертават, че назначаването на пенсионери не е новост и че основните критерии при наемане остават образованието и квалификацията на кандидатите. В много случаи директорите предпочитат опитни педагози, дори те да са в пенсионна възраст.

В Хасковска област в момента има 109 свободни работни места за учители и непедагогически персонал, като общият брой на пенсионерите, заети в училищата в региона, е 50.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    Sofi
    Като назначавате мои и твои хора,така ще е че ибез дипломи ги назначавате, некомпетентни и прости даскали,още учещи,за бой и ритници са повечето директори,полицията знае ли какво се прави???
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари