Недостиг на спасители на морските плажове в България

0
Летният сезон започна, но концесионери отново се оплакват от недостиг на спасители
Летният сезон започна, но концесионери отново се оплакват от недостиг на спасители

Летният сезон започна, но концесионери отново се оплакват от недостиг на спасители

Летният сезон започна, но концесионерите на морските плажове отново се сблъскват с проблема за недостиг на спасители. Въпреки че българските спасители са сред най-добрите в света и са търсени в чужбина, работата им у нас е сезонна и не винаги привлекателна за младите хора. Това заяви заместник-председателят на Асоциацията на концесионерите на морските плажове Николай Димитров в ефира на „България сутрин“.

Николай Димитров подчерта, че новите изисквания за обезопасяване на плажовете са натоварващи и често непрактични. Например, за плаж с дължина от 700 метра е необходимо присъствието на 11 спасители, докато в Испания за плаж от 1 километър са нужни само шестима. Той коментира, че българските спасители могат да извършват водно спасяване дори с по-малък брой хора, без да се компрометира качеството на работата.

"Можем да се оправяме с 6-7 спасителя, да извършват същата работа. Технологията, начинът на обезопасяването е екипна, не е необходимо такова голямо струпване на спасители. Така ще предоставяме по-атрактивни заплати, каквито има в съседни на нас дестинации," обясни Димитров.

Като допълнителен проблем Димитров посочи високите разходи за наемането на спасители. Концесионерът на плаж „Крайморие“ заяви пред Bulgaria ON AIR, че месечните разходи за един спасител са около 2 400 лева. В допълнение към това, изискванията за медицински екипи на плажовете също утежняват дейността по водното спасяване. Според Димитров, само в България на плажовете има обособени медицински или реанимационни пунктове.

"Нашите спасители са на топ ниво, всеки български спасител е добре приет в чужбина. Те се подлагат на обучение по практика, теория, но и по първа долекарска помощ. Никъде няма толкова добре обучени водни спасители," подчерта още концесионерът.

Николай Димитров допълни, че цените на чадърите и шезлонгите не могат да компенсират увеличените разходи за заплати, плащане на наеми, ток и вода. Това създава допълнително финансово напрежение за концесионерите и води до затруднения при осигуряване на необходимите условия за безопасност на плажуващите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари