Не разхвърляйте днес, на безпаричие е

0
На 11 октомври имен ден празнуват всички с имената Филип, Филипа, Теофан, Теофания
На 11 октомври имен ден празнуват всички с имената Филип, Филипа, Теофан, Теофания

Народни гадания за времето и реколтата, свързани с 11 октомври

Църковен празник на 11 октомври: Традиции и обичаи в деня на Свети Филип и Теофан Изповедник.

На 11 октомври православната църква отбелязва паметта на апостол Филип, Теофан Изповедник и Епископ Никейски. Този ден е повод за размисъл върху християнските добродетели и народните традиции, свързани с празника.

Имен ден празнуват всички с имената Филип, Филипа, Теофан, Теофания.

Житията на светците

Свети Теофан, роден в Йерусалим в християнско семейство, заедно с брат си Теодор получава образованието си в лаврата на свети Сава. Там той приема монашеството и по-късно става презвитер. В разгара на иконоборческите борби, двамата братя са изпратени в Константинопол да защитават православната вяра. Това довежда до 25-годишен плен, изпълнен с лишения и изпитания. Теофан успява да преживее този тежък период и след края на иконоборството става епископ на Никея, оставяйки богато духовно наследство от около 150 канона.

Свети апостол Филип, родом от Кесария в Палестина, е известен със своето благочестие и чудотворство. Първоначално дякон в Йерусалимската църква, той по-късно е избран от Христос за един от седемдесетте апостоли. Филип проповядва в Самария, където лекува болести, прогонва демони и обръща много хора към християнската вяра. Сред покръстените от него е и езическият магьосник Симон. Филип достига до дълбока старост, служейки на вярата като епископ.

Народни традиции и поверия

В народния календар 11 октомври е известен като Филипов празник. Този ден традиционно е бил посветен на усилена работа в дома преди настъпването на лошото време. Според народните вярвания, на този ден:

  • Не бива да се мързелува, тъй като Свети Филип е бил изключително трудолюбив.
  • Разхвърляната къща се смята за лоша поличба, която може да доведе до финансови затруднения.
  • Използването на остри предмети се избягва поради риск от нараняване.
  • Планираните дейности не трябва да се отлагат, за да не станат по-трудни или невъзможни за изпълнение в бъдеще.

На днешния празник е забранено да се разхвърля вкъщи - на безпаричие е, гласи народна мъдрост, подчертаваща връзката между домашния ред и материалното благополучие.

Гадания за времето и реколтата

Народът е свързвал този ден и с прогнози за бъдещето:

  • Ако листата падат с гръб нагоре, се очаква богата реколта през следващата година.
  • Разрошени пилета са знак за предстоящо застудяване.
  • Северният вятър на този ден предвещава студена и снежна зима.

Духовни практики

Вярващите традиционно се обръщат към Свети Теофан с молитви за физическо и душевно здраве, както и за защита от зли сили. Апостол Филип се призовава за помощ в трудни житейски ситуации.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари