НАТО изпраща самолет-радар в Румъния, за да следи движенията на Русия

1
Алиансът засилва въздушното наблюдение по границата с Украйна
Алиансът засилва въздушното наблюдение по границата с Украйна Снимка: АП / Архив

НАТО засилва въздушното наблюдение над Румъния с AWACS.

Северноатлантическият алианс предприема нови мерки за укрепване на сигурността по източния си фланг. Самолет за далечно радиолокационно откриване и управление AWACS (Airborne Warning and Control System) на НАТО вече патрулира над Румъния, за да следи движенията на руските военни сили в близост до границите на страната, която е член на Алианса, съобщава Диджи 24.

Решението за изпращане на специализирания самолет е взето на най-високо ниво в НАТО, като в процеса е участвал и генералният секретар Йенс Столтенберг. Мярката е в отговор на зачестилите случаи на навлизане на руски безпилотни летателни апарати във въздушното пространство на НАТО през последните месеци.

Самолетите AWACS ще оперират от въздушна база в Гърция, извършвайки полети над румънското въздушно пространство. Румъния, която споделя 650 километра обща граница с Украйна, се явява външна граница на НАТО в региона.

Според официална позиция на Алианса, ролята на тези въздушни мисии е да подсили способността на Румъния да реагира адекватно на повишената въздушна активност в близост до нейните граници. Особено внимание се обръща на многобройните безпилотни летателни апарати, изстрелвани от Русия по цели в Украйна, някои от които достигат до въздушното пространство на Румъния и съответно на НАТО.

През последните месеци на румънска територия многократно са падали останки от руски дронове след атаки срещу пристанищна и гражданска инфраструктура от украинската страна на река Дунав. Тези инциденти повдигнаха сериозни въпроси относно сигурността в региона и необходимостта от засилено наблюдение.

НАТО подчертава, че тази повишена бдителност е „отбранителна, легитимна, пропорционална и напълно прозрачна". В последния си ден като генерален секретар на Алианса, Йенс Столтенберг заяви, че е от ключово значение да се установи дали навлизането на тези дронове във въздушното пространство на НАТО е случайно или преднамерено.

Първите мисии на самолетите AWACS започнаха на 29 септември 2024 година. Продължителността на операцията не е уточнена, което показва гъвкавост в подхода на НАТО спрямо развиващата се ситуация в региона.

Тази стъпка на Алианса демонстрира решимостта му да защитава своите членове и да поддържа стабилността в Югоизточна Европа. Въпреки това, НАТО продължава да призовава за деескалация на напрежението и мирно разрешаване на конфликтите в региона.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    23
    Българин
    До 22(запознат) Абе колега, това може да се окаже онова пишлеме Стефан, техен приятел.. Ама не пречи и на него да му се счупи главата...
  • 1
    22
    Запознат
    Не ми се прави на интересен, русофилистичен педал. Много добре ви знам теб и брат ти, близнаците, ще ме накараш да ви еба пуката майчина русофилистична, само на "еколози" и членове на "Инициативния комитет за провеждането на референдум" ще ми станете, боклуци долни! И "каратист" бойко никифоров няма да може да ви помогне, мърши безродни!
  • 0
    21
    Запознат бесарабски гей
    Бойко Никифоров ме запозна отблизо с члена си,първо в гъза,а после ми го подаде в устата! Помисли си че имам путка защото съм известен като мартинчо С ПУТНИКА но се оказа,че съм просто скопен! След това Ростислав Райков ми се извра в устата и бях задоволен!
  • 0
    20
    Бесарабски куросмук
    Здравейте,казвам се мартинчо,аз съм бесарабски ПеПераст,пасивен съм и обичам руски тираджии да ме чукат отзад както Зеленски го ебат чеченците
  • 0
    19
    Запознат
    Вероятно не е "мартин", а е ростислав райков-русофилистично миризливо лайно, гравитиращо около лайното бойко никифоров, педераст и мустакат гей, плющялник известен в гей клубовете като "мис Барби" Зад русофилистинчната помия в коментарника на този сайт, с главен художествен ръководител лайното бойко никифоров, не бива да пропускаме и гнусната му свита, на която да не отдадем заслужено внимание. Да започнем с лайното ростислав райков, завършен човекоподобен боклук, гравитиращ около лайното бойко никифоров. Това русофилистично лайно е необходимо като начало да бъде скопено.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари