Наталия Киселова: Спорът в ДПС не е правен

0
ЦИК ще изчака резултати от проверката на подписите, преди да се произнесе
ЦИК ще изчака резултати от проверката на подписите, преди да се произнесе Видео: NOVA

ЦИК ще изчака резултати от проверката на подписите, преди да се произнесе

Централната избирателна комисия (ЦИК) е изправена пред значително предизвикателство, което включва не само нови за нея правни въпроси, но и необходимостта да утвърди своята независимост като институция. Един от ключовите казуси, с който ЦИК трябва да се справи, е свързан с участието на Движението за права и свободи (ДПС) в предстоящите избори.

Доцент Наталия Киселова, преподавател по конституционно право, коментира ситуацията в предаването „Денят на живо с Наделина Анева“ по NOVA NEWS. Тя обясни, че основната цел на политическите партии е да участват в избори, което прави исканията за изваждане на една партия от процеса неособено логични. Според нея ЦИК вероятно ще изчака резултатите от проверката за валидността на подписите, които бяха поставени под съмнение, преди да вземе окончателно решение. „Възможно е част от подписите да съвпадат с тези, на които вече е било отказано участие“, уточни Киселова.

Тя добави, че спорът в ДПС не е правен, а по-скоро е резултат от вътрешни борби между две крила на партията. Ако една от страните беше отстъпила, ЦИК вече щеше да е регистрирала и двете коалиции, като по този начин конфликтът щеше да бъде разрешен. Въпреки това, хората около Ахмед Доган сега настояват за самостоятелно участие в изборите.

Коментирайки случая с Българската социалистическа партия (БСП), доцент Киселова изрази мнение, че предстои промяна във формата, под която БСП ще се яви на изборите. Според нея, Атанас Зафиров, вписан в Софийския градски съд, ще следва решението на Националния съвет на партията. Зафиров вече е изтеглил подадените документи, които бяха за самостоятелно участие в изборите.

Що се отнася до правомощията на Висшия съдебен съвет (ВСС), Киселова поясни, че именно този орган има правото да възобнови процедурата за избор на главен прокурор и да направи съответното предложение пред президента. След като Прокурорската колегия е направила единодушно предложение, ВСС вероятно ще открие процедурата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари