НАСА засне от Космоса Северното сияние

1
Кадрите показват как разноцветните светлини обгръщат Земята
Кадрите показват как разноцветните светлини обгръщат Земята Видео: Ройтерс

Кадрите показват как разноцветните светлини обгръщат Земята

НАСА успя да заснеме от Космоса впечатляващото явление Северното сияние, предоставяйки на човечеството спиращи дъха кадри на едно от най-красивите природни чудеса. Това невероятно събитие е още по-впечатляващо, когато се наблюдава извън границите на нашата планета.

Според "Ройтерс", астронавтите от Международната космическа станция (МКС) успяха да уловят на видео Северното сияние, известно също като Аврора Бореалис, от височина от 250 километра. Кадрите показват как разноцветните светлини обгръщат Земята, създавайки зрелищна картина на небесната сцена.

Как възниква Северното сияние?

Северното сияние е резултат от сблъсъка между заредени частици от слънчевия вятър и магнитното поле на Земята. Тези частици, които идват от слънцето, навлизат в земната атмосфера и взаимодействат с нея, предизвиквайки светлинни прояви в полярните области. Магнитното поле на Земята, което е най-силно именно в тези области, насочва частиците към полюсите, където те взаимодействат с атмосферата и създават сиянието.

Изгледът от Космоса

Когато Северното сияние се наблюдава от Земята, то често изглежда като вълни от зелени, розови и лилави светлини, които се движат по небето. От Космоса, обаче, гледката е съвсем различна. Според астронавтите от МКС, сиянието обгражда Земята като светещ ореол, който сякаш прегръща нашата планета. Това създава уникално и вълнуващо преживяване за тези, които имат привилегията да го наблюдават от тази височина.

Значимостта на кадрите

Тези кадри не само че предоставят визуално удоволствие, но и имат научна стойност. Наблюдаването на Аврора Бореалис от Космоса позволява на учените да изследват по-добре процесите, които водят до неговото възникване. Това може да помогне за по-доброто разбиране на слънчевата активност и нейното въздействие върху Земята.

Заснемането на Северното сияние от Космоса от астронавтите на МКС е поредното доказателство за невероятните постижения на НАСА и човечеството в изследването на Космоса. Тези кадри не само че впечатляват с красотата си, но и допринасят за научния напредък, като предоставят нова перспектива за едно от най-зрелищните природни явления.

Новите кадри от МКС ще бъдат включени в редица научни изследвания, които ще продължат да разширяват нашето разбиране за Вселената и мястото ни в нея.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Брато, излез. Чакам те долу!
- Не мога, брат! У нас е ад!
- Айде, като заспи сатаната, ела да пием по бира!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари