Направиха шеста чернодробна трансплантация във ВМА за тази година

0
От болницата изказват дълбока признателност към близките на донора
От болницата изказват дълбока признателност към близките на донора

От болницата изказват дълбока признателност към близките на донора

Специалистите от Военномедицинска академия (ВМА) успешно извършиха поредната чернодробна трансплантация, като пациентът е 45-годишен мъж, съобщават от пресцентъра на болницата. Операцията, продължила шест часа, завърши успешно, а пациентът вече е в стабилно състояние, контактен и адекватен, обясни проф. Никола Владов, който ръководи трансплантационния екип.

Това е шестата чернодробна трансплантация, осъществена във ВМА от началото на 2024 година, съобщи БТА. Интервенцията стана възможна след донорска ситуация в Университетската многопрофилна болница за активно лечение „Свети Георги“ - Пловдив. Сложната операция беше извършена от доц. Васил Михайлов и екип от Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия, а експлантацията на черния дроб беше осъществена от екип, воден от проф. Ивелин Такоров.

От ВМА изказват дълбока признателност към близките на донора, които въпреки трудната ситуация, са взели това тежко, но животоспасяващо решение. Болницата също така благодари на Изпълнителната агенция „Медицински надзор“ и на координатора по донорство в УМБАЛ „Свети Георги“ д-р Димитър Казаков за техния неоценим принос.

Припомняме, че в началото на август от ВМА информираха за успешна чернодробна трансплантация, при която донорът беше 27-годишен мъж, а реципиентът – мъж на 52 години.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари