НАП установи нарушения в 8 заведения по време на абитуриентските балове в Русе

0
Служителите на „Фискален контрол“ извършиха проверки в 19 ресторанта и два нощни бара
Служителите на „Фискален контрол“ извършиха проверки в 19 ресторанта и два нощни бара Снимка: Dunavmost

Служителите на „Фискален контрол“ извършиха проверки в 19 ресторанта и два нощни бара

Служителите на „Фискален контрол“ от офиса на Националната агенция за приходите (НАП) в Русе установиха осем нарушения при извършени проверки в заведения в града от 23 до 31 май 2024 година. В рамките на този период, около баловете, бяха инспектирани общо 19 ресторанта и два нощни бара, съобщиха от приходната агенция.

Основни нарушения и санкции

Най-значимите нарушения – общо пет на брой – бяха свързани с нерегистриране на услуги, чиито продажби се облагат с 9% данък добавена стойност (ДДС). В два от случаите касовите бележки не съдържаха задължителните реквизити, като например наименование на стоката. В едно от заведенията касовият бон не включваше общата сума и начинът на плащане.

Фискалните инспектори издадоха и връчиха шест акта за установяване на административно нарушение. Предстои да бъдат връчени още два акта, за което нарушителите са поканени в офиса на НАП в Русе.

Нови права за потребителите

От НАП напомнят, че според последните промени в Закона за ДДС, в сила от 1 януари 2024 година, клиентът има право да задържи плащането, ако търговецът не издаде касова бележка. В случай че търговецът все пак не издаде фискален бон или издадената касова бележка се окаже фалшива, потребителите могат да подадат сигнал в НАП. Сигнали могат да бъдат подадени на телефоните на Информационния център на приходната агенция: 0700 18 700 и 02 9859 6801 (на цени, съобразно тарифата на съответния оператор) или на имейл: [email protected].

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    2
    Смешка
    Фискален бон се издава след плащане от страна на клиента а не преди това. Защото ако клиента реши да се откаже от стоката е задължително да се извърши сторно на касовата бележка. И при няколко сторно бележки данъчните цъфват във обекта и започват да питат защо имате толкова много сторно бележки. Относно ресторантите има междинна сметка и след заплащане по тази бележка се издава фискален бон. Ама тоя който е мислил закона си е бил наврял главата от зад.
  • 5
    1
    Електорат
    А не можем ли да си внесем индийци и за общинари и друга административна сган? Ще ни е по евтино и работа ще вършат
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари