НАП подготвя въвеждането на международния стандарт за счетоводно отчитане SAF-Т

13
Реформата ще улесни обмена на данъчни данни и ще намали административната тежест
Реформата ще улесни обмена на данъчни данни и ще намали административната тежест

Националната агенция за приходите (НАП) в сътрудничество с Ernst & Young (EY) и Европейската комисия (ЕК) подготвя въвеждането на международния стандарт за счетоводно отчитане SAF-Т в България. Тази инициатива цели да създаде унифициран формат за събиране и обмен на счетоводни данни между данъкоплатците и приходната администрация.

В рамките на проекта, НАП и EY разработиха План за имплементация, който включва изготвянето на Закон за изменение и допълнение на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. Очаква се проектът на закона да бъде публикуван за обществено обсъждане в близко бъдеще, като в него ще бъдат заложени новите изисквания и процедури за подаване на данни.

Въвеждането на SAF-Т ще изисква сериозна подготовка, включваща техническо обезпечаване и обучения както за служителите на НАП, така и за бизнеса. Целта на новата система е да подобри прозрачността и стандартизацията в обмена на информация, като за целта ще се използват и стандартни номенклатури, като например Комбинираната номенклатура за продуктови кодове.

Реформата ще улесни обмена на данъчни данни и ще намали административната тежест

Едно от основните предимства на SAF-Т стандарта е по-ефективното управление на рисковете за фиска както на национално, така и на европейско ниво. Очаква се и значително намаляване на административната тежест за бизнеса и администрацията, както и повишаване на доброволното спазване на данъчните задължения от страна на данъкоплатците.

Стандартът SAF-Т е разработен от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и вече е въведен в редица държави, включително Португалия, Румъния и Полша. Въвеждането на този стандарт в България ще бъде поетапно, като първоначално ще обхване големите и средни данъкоплатци. Времевият график за имплементация е публикуван на официалната страница на НАП.

Тази стъпка е важна част от усилията на НАП да модернизира и оптимизира процесите на данъчно отчитане в България, като същевременно осигури по-добра комуникация и прозрачност в отношенията между данъкоплатците и държавната администрация.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 18
    1
    Счетоводител.
    SAF-T не е международен счетоводен стандарт, а разработен от ОИСР стандарт за подаване на информация към данъчната администрация. Разбирайте: определени изисквания за съдържание и структура на електронно подаваната месечно и годишно информация. Изключително спорно е твърдението за "намаляване на административната тежест за бизнеса", доколкото на всички ще се наложи да правят доработки на съществуващ софтуер или покупка на нов. Освен това, изискванията са такива, че вече сме в "1984" на Оруел и "Биг Брадър гледа" не е слоган на ТВ реалити, а брутална реалност.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари