НАП иска фирмите да декларират складовите си наличности на всеки три месеца

1
Предложението цели да ограничи укриването на данъци чрез манипулиране на отчетените запаси
Предложението цели да ограничи укриването на данъци чрез манипулиране на отчетените запаси Снимка: Асен Игнатов / Архив

Бизнесът очаква увеличаване на административната тежест от новата мярка

НАП предлага тримесечно деклариране на складови наличности от фирмите.

Националната агенция за приходите (НАП) планира въвеждането на нова мярка за по-строг контрол върху данъчните декларации на фирмите. Предложението, част от пакета промени в данъчните закони за 2025 година, предвижда тримесечно деклариране на материалните запаси от страна на предприятията, информира вестник СЕГА.

Министерството на финансите публикува за обществено обсъждане предложените изменения в данъчното законодателство, засягащи данъка върху добавената стойност (ДДС), подоходните данъци и акцизите. Сред предложенията се откроява идеята за въвеждане на задължително тримесечно деклариране на складовите наличности от фирмите, започвайки от 2025 година.

Целта на тази мярка е да се ограничат възможностите за укриване на данъци чрез манипулиране на отчетените складови запаси. НАП подозира, че някои предприятия занижават дължимите данъци, като декларират като налични в склада стоки, които всъщност вече са реализирани на пазара.

Проблемът с недекларираните продажби не е нов за приходната агенция. През последните години НАП проведе няколко мащабни кампании за проверка на фирми с подозрително високи материални запаси. През 2019 година агенцията започна проверки на близо 13 000 дружества, чиито баланси за 2017 година показваха несъответствие между ниските продажби и високите складови наличности.

През декември 2021 година НАП изпрати предупредителни писма до 11 600 фирми, при които бяха установени "нелогично високи запаси" на обща стойност над 9 милиарда лева. Агенцията призова тези дружества да коригират счетоводните си документи и да начислят дължимия ДДС за липсващите стоки.

Въпреки предприетите мерки, проблемът изглежда продължава да съществува. През февруари 2024 година НАП отново изпрати предупреждения до 7000 фирми в цялата страна, които продължават да отчитат необичайно големи обеми "залежала" стока, въпреки предишните предупреждения.

С новото предложение, НАП цели да затегне контрола и да получава по-актуална информация за състоянието на складовите наличности. Според проекта, фирмите ще трябва да декларират в края на всяко тримесечие наличните дълготрайни активи и материални запаси.

Законопроектът предвижда деклариране на сумата на наличните дълготрайни активи с данъчна основа при придобиване, производство или внос, равна на или по-голяма от 5000 лева. Тази информация ще се извлича от текущата счетоводна отчетност на предприятията.

Очаква се реакцията на бизнеса към това предложение да бъде предимно негативна, тъй като то ще увеличи административната тежест за всички фирми, включително и за коректните данъкоплатци.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари