Найден Тодоров: Ще предложим нови български обекти за списъка на ЮНЕСКО

1
България се подготвя за домакинството на световната културна среща през 2025 година
България се подготвя за домакинството на световната културна среща през 2025 година Снимка: БТА

България се подготвя за домакинството на световната културна среща през 2025 година

Служебният министър на културата Найден Тодоров обяви плановете на България да предложи нови обекти за включване в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. По време на заседание на парламентарната комисия по културата и медиите, Тодоров разкри подробности за предстоящата 47-а сесия на Комитета за световно наследство, която ще се проведе в София през 2025 година.

Очаква се в българската столица да пристигнат около 4000 гости, от които 1700 ще бъдат делегати. Сесията ще се състои от 6 до 16 юли 2025 година, а основната част от мероприятията ще се проведе в Националния дворец на културата (НДК). Министър Тодоров подчерта, че са необходими реновации на зала 1 в НДК и на площада около сградата, за да се осигури подходяща среда за събитието.

Тодоров разкри, че в момента се работи по представянето на важни културни обекти в България, които ще помогнат за промяна на имиджа на страната. Той заяви, че е необходимо да се акцентира на състоянието на културното наследство в България, което е било в по-малко удовлетворително състояние през последните 25-30 години.

Една от основните цели е да се предприемат мерки за спасяване на Несебър, който представлява значима част от българското културно наследство.

Найден Тодоров също така изрази тревога относно финансовото състояние на Националния фонд „Култура“. Според него фондът се сблъсква с остър недостиг на кадри и средства. Тодоров обясни, че през началото на годината почти целият бюджет за заплати и граждански договори е изразходван, а след септември няма да има средства за заплати във фонда. Той подчерта необходимостта от преразглеждане на тазгодишния бюджет на фонда.

Друг значим проблем е свързан с Плана за възстановяване и устойчивост. Тодоров посочи, че първоначалните сесии са били обявени с условия, които не съответстват на изискванията на Европейската комисия. Тези условия са довели до обжалвания, които, според него, ще забавят процедурата, особено предвид ограничените срокове на плана до края на 2025 година.

Министърът отбеляза, че на 8 август тази година Министерството на културата е получило писмо от Европейската комисия, в което се посочва, че новите условия отговарят на предварителния план.

Работата на Министерството на културата обхваща три основни области: живите изкуства, културното наследство и външната културна политика на България. Тодоров подчерта, че страната разполага с 11 културни института в чужбина, но броят на персонала е недостатъчен, а бюджетите са неадекватни. В Германия, например, Българският културен институт в Берлин има само двама служители, докато в Лондон са двама, а в Париж също двама.

В сферата на културното наследство, Тодоров отбеляза проблеми с недостига на кадри в Министерството, които затрудняват реакцията на възникнали ситуации и проблеми.

Министърът сподели също, че българските държавни музикални състави разчитат значително на чуждестранни кадри поради недостига на квалифицирани местни специалисти. В различни оперни и музикални състави в страната работят чужденци от много страни, като броят на чуждестранните изпълнители варира от 7 до 86 в зависимост от състава.

По думите на Найден Тодоров, причината за това е недостатъчната заплата и липсата на интерес от страна на младите хора към музикалното образование в България.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари