Найден Тодоров: Министерството на културата ще подкрепи ремонта на Русенската опера

0
Служебният министър на културата предлага нов модел за финансиране на културните институти
Служебният министър на културата предлага нов модел за финансиране на културните институти Снимка: Андрей Кючуков / БТА

Отпуснати са около 650 хиляди лева, което е 10% от необходимите 6 милиона лева

Служебният министър на културата Найден Тодоров предлага промени в начина на финансиране на културните институти в България. Това стана ясно по време на негово посещение в град Русе, където той представи идеите си за реформа в сектора.

Причини за промените

Една от основните причини за предложените промени са повдигнатите обвинения срещу директорите на театрите в Смолян и Разград за длъжностно присвояване. Тези случаи са накарали министерството да преосмисли съществуващата система и да търси начини за предотвратяване на подобни инциденти в бъдеще.

Предложения за нов модел на финансиране

Министър Тодоров обясни основната идея зад предложените промени: "Делегираният бюджет няма да бъде променян като делегиран, но да се промени периодът на преизчисление на една година, така че директорите и министерството да знаят в рамките на една година какъв е пълния бюджет, с който разполага институтът. Той да се раздели на месечни лимити и в рамките на месечния лимит директорът да оперира и да не може да го надскача. По този начин този тип измами ще бъдат спрени из основи".

Важно е да се отбележи, че за осъществяването на тази промяна ще бъде необходимо одобрението на Народното събрание.

Проверки в театрите и министерството

Министър Тодоров обяви, че ще започнат проверки във всички театри в страната. Целта на тези проверки е да се докаже, че не всички представители на творческата общност търсят начини да нарушат закона и да се облагодетелстват за сметка на останалите.

"Убеден съм, че резултатите от проверките ще са позитивни за хората на изкуството", заяви министър Тодоров.

Освен това, Главният инспекторат на Министерски съвет ще извърши обстойна проверка и на самото Министерство на културата. Министърът изрази увереност, че ако е имало проблеми в министерството, те не са били умишлени, а по-скоро резултат от недоглеждане.

Нова философия за културните институти

Министър Тодоров подчерта необходимостта от промяна в цялостната философия на функциониране на културните институти: "Стигна се до една промяна на философията на функциониране на културните институти. Оказа се, че вместо да променят вкуса на обществото, културните институти се водят по този вкус, за да печелят пари от билети. Ето това според мен не е правилно. Онова, което трябва да се случи е финансирането да се базира на активността на институтите, но и на качеството".

Подкрепа за Държавна опера - Русе

В отговор на въпрос от журналисти, министър Тодоров потвърди, че министерството ще подкрепи ремонта на операта в Русе. За целта вече са отпуснати около 650 хиляди лева. Припомняме, че общата сума, необходима за оборудването на сцената и за вътрешни строително-монтажни дейности, е приблизително 6 милиона лева.

Участие във фестивала "Есенни театрални срещи"

След официалната част на посещението си, министър Тодоров присъства на спектакъла "Странна случка с куче през нощта" на Русенския театър. Постановката е дело на режисьора и директор на културния институт Боян Иванов и е част от програмата на фестивала "Есенни театрални срещи".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Татко, какъв е този ДНК тест на бюрото ти?
- Наричай ме чичо Мишо.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари