Най-високата заплата в България е 3,2 милиона лева на месец

0
Петима българи с доходи над 16 милиона лева за 2023 година
Петима българи с доходи над 16 милиона лева за 2023 година Снимка: Dunavmost / Архив

Петима българи с доходи над 16 милиона лева за 2023 година

През 2022 година най-високата заплата в България достига феноменалната сума от 3.2 милиона лева на месец. Този рекорден доход е получен от един от най-високоплатените наемници в страната, който за цялата година е натрупал общо 38.6 милиона лева от трудови възнаграждения или подобни правоотношения, включително мениджърски бонуси. Тези данни бяха разкрити от Националната агенция за приходите (НАП) след запитване от Mediapool за декларираните доходи на физическите лица в България през 2022 и 2023 година.

През 2023 година обаче най-високата заплата се понижава до 2.3 милиона лева на месец, като общият годишен доход на най-високоплатения наемник е 27.8 милиона лева.

Но това не са единствените милионери в страната. Според данни на НАП, петима българи са получили значителни годишни доходи през 2023 година, като техните възнаграждения варират от 27.8 милиона лева до 16.8 милиона лева.

Според икономисти, като Лъчезар Богданов, тези впечатляващи суми вероятно са част от стратегия за спестяване на данък дивидент. Въпреки че няма официални данни, предполага се, че тези високи заплати са били изплатени на управители на по-малко известни компании, а не на мениджъри на големи мултинационални корпорации. Въпреки това, НАП твърди, че няма масово укриване на данък дивидент в страната, като посочва значителния ръст на декларирания дивидент до около 7 милиарда лева годишно.

Интересно е да се отбележи, че около 25 българи са получавали месечни заплати над 800 000 лева през 2023 година. Освен тях, други около 30 души са взимали между 500 000 и 800 000 лева на месец, а 760 души са били възнаграждавани с месечни суми между 100 000 и 500 000 лева.

Общо 1600 българи са получили заплати в диапазона от 50 000 до 100 000 лева на месец, но тези със заплати над 20 000 лева са по-малко от 1% от работещото население. Високоплатените професионалисти, получаващи между 5000 и 20 000 лева месечно, формират около 4.4% от работещите, което съответства на 109 000 души средно на месец за 2023 година.

Останалата част от населението, обаче, е далеч от тези върхови доходи. Около 75% от наемниците в страната, или 1.85 милиона души, са получили заплати до 2000 лева на месец. Най-ниските заплати, до 1000 лева на месец, са били характерни за 1.128 милиона българи, което представлява 45.5% от работещите на трудов договор.

НАП предостави и данни за всички облагаеми доходи на физическите лица, които включват не само заплатите, но и доходи от наеми, хонорари и други източници. При тях разликата е, че най-нискодоходната група е по-голяма с около 10 процентни пункта, достигайки 55% от общо 3.1 милиона души с декларирани облагаеми доходи. Причината за това е, че много от допълнителните доходи са били в нисък размер – близо до минималната работна заплата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    6
    Сопола
    А ние, простосмъртните, все си мислихме, че Боко и Шиши са най - богатите хора у нас...
  • -5
    5
    Учуден
    Do 1 Чак пък 900 лв., трябва да си пълен боклук ... Ако си читав, спокойно може да си докарваш в Русе и 2000 лв.
  • -7
    4
    Запознат
    Подобно на пРоссия и у нас е изкривена картината с реалните заплати. Но, нали България беше трансформирана от бкп/бсп по руслямски образец в псевдодемокрация, като целта бе да се отвратят Българите от Западното общество. Благодарение на нашите приятели от САЩ, няма да им се получат нещата на задкулисните играчи, които скоро ще се "наиграят" .
  • 13
    3
    Az
    Тези най-високи заплати не са на наемници, а на собственици на фирми, като идеята е да спестят малко данък. Обаче по този начин се изкривява средната работна заплата, в смисъл показва се по-висока. Което е добре за политиците, приказват че сме много добре и други подобни. А истината е друга.
  • 11
    2
    баце
    Шефа на Медиката между тия е май
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари