Най-голямата джамия на Балканите отвори врати в Тирана

0
Реджеп Ердоган откри религиозния храм
Реджеп Ердоган откри религиозния храм Снимка: X / Twitter

Реджеп Ердоган откри религиозния храм

Албанската столица Тирана стана дом на най-голямата джамия на Балканския полуостров. Впечатляващият религиозен храм, известен като джамия "Намазга", бе официално открит в четвъртък от президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган. Церемонията се състоя след срещата му с албанския държавен глава Байрам Бегай и министър-председателя Еди Рама.

Строителството на внушителната джамия започна през 2015 година с финансиране от около 30 милиона евро, осигурено от турското Президентство по религиозните въпроси (Diyanet). Разположена на парцел с площ 10 000 квадратни метра в непосредствена близост до албанския парламент, джамията "Намазга" се отличава с четири минарета и централен купол с височина 30 метра.

Архитектурното бижу разполага с впечатляващ капацитет за 8000 вярващи в основното молитвено пространство. На първия етаж е разположен културен център, който допълнително разширява възможностите на комплекса, позволявайки общо 10 000 души да се събират за молитва и културни събития.

По време на церемонията по откриването, турският президент Ердоган не пропусна да коментира актуалната ситуация в Близкия изток. Той отново призова за противопоставяне на това, което определи като "геноцид и военни престъпления на Израел в Газа".

"Администрацията на Нетаняху за пореден път доказа, че няма намерение да установява мир в региона, като атакува Ливан", заяви Ердоган. Той допълни: "Морално задължение е на всички да се изправят срещу това, което наричам израелски държавен тероризъм".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари