Наградата "Жива" отличи приноса на Русенския музей за опазване на славянското наследство

0

Русенският музей представи торта "Гараш", вино и рецепти от римско време на форума за връчване на наградата "Жива"

Регионалният исторически музей в Русе грабна престижното отличие "Най-добър славянски музей за 2024 година".

Русенският исторически музей се открои сред славянските културни институции, печелейки престижната награда "Най-добър славянски музей за 2024 година" на Десетата церемония по връчването на наградите "Жива". Събитието се проведе в град Габрово, като домакин бе Регионалният етнографски музей на открито "Етър". Организатори на церемонията бяха Форумът за славянски култури и Министерство на културата на Република България.

Наградата "Най-добър славянски музей" (The Best Slavic Museum) е едно от двете големи отличия, присъждани в конкурса "Жива". Тази година то заслужено отиде при Русенския музей. Другото голямо признание - за "Най-добър обект на културното наследство" (Тhe Best Slavic Heritage Site), бе връчено на Замъка Блед в Словения. И двата музея получиха характерни за своите категории статуетки, снопове от житни класове и грамоти.

Директорът на Форум за славянски култури, д-р Андрея Рихтер, подчерта значимостта на наградата "Жива": "Наградата 'Жива' не е просто стремеж за признание на културното наследство на славянските страни и маркиране на най-успешните практики в областта на музеите в този регион. Това също е инициатива, която насърчава устойчивото развитие в процеса на опазване и представяне на културното наследство, както и музейните достижения в региона. Този форум служи като значимо международно пространство за културни срещи, улеснява диалога, комуникацията и сътрудничеството в редица области, включително опазване на културното и природно наследство, представяне на музейни колекции, предоставяне на услуги и напредък в сферата на образованието."

Наградата "Жива", носеща името на славянската богиня на живота, красотата и плодородието, е учредена през 2012 година от Международната фондация "Форум за славянски култури". Нейната цел е да отличава иновативните подходи към културното наследство, като идентифицира, насърчава и популяризира експерименти, проекти и практики в музейния сектор на европейските страни със славянска култура.

Процесът на кандидатстване за наградата "Жива" започва с покана от Форума за славянски култури до министерствата на културата на всички славянски държави. Кандидатурите се подават чрез онлайн формуляр, придружен от визуални материали - до 20 снимки и кратко видео. Одобрените музеи и обекти на културното наследство подлежат на инспекция от членове на международното жури, състоящо се от 14 експерти от различни страни.

В началото на месец юни Русенският музей бе посетен от господин Бранислав Панис, Генерален директор на Словашкия национален музей, и госпожа Елия Влаху, консултант по музеен и културен мениджмънт и експерт от Европейската музейна академия. Тяхната оценка допринесе за професионалната преценка на журито, като сред основните критерии бяха креативното използване на колекциите и иновативният интерпретативен подход.

Церемонията по връчване на наградите бе предшествана от тридневна конференция в областта на музеологията, колекциите и наследството. Програмата включваше презентации на кандидатстващите институции, лекции, семинари и дискусии върху най-новите научни постановки в сферата на културното наследство и музеите. Поради значимостта на форума, в него се включиха като слушатели близо 30 музея от България.

В рамките на събитието се проведе и т.нар. Market Place - презентации на местни наследства. На своя щанд Русенският музей представи емблематичната торта Гараш, вина от местна изба, рецепти от римско време, както и разнообразни сувенири и информационни материали.

Международното жури оцени високо приноса на Регионалния исторически музей - Русе за опазването, проучването и популяризирането на богатото културно и природно наследство на региона. Журито подчерта изключителната активност на музея, разположен на кръстопътя на древни цивилизации, както и успешното представяне на деветте му експозиционни пространства, обхващащи периода от праисторията до съвременността.

Експертите отбелязаха умелото съчетаване на богатите колекции с модерни музейни подходи, включително използването на интерактивни експонати, временни изложби, екскурзоводски беседи и специални събития, насочени към разнообразна публика. Специално внимание бе обърнато на образователните програми на музея и неговата активна роля в общността.

Наградата "Най-добър славянски музей за 2024 година" е признание за всеотдайната работа на целия екип на Регионалния исторически музей - Русе и утвърждава неговата позиция като водеща културна институция не само в България, но и в славянския свят.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама ескимоси се прибират вкъщи:
- Къде ни е иглуто?
- По дяволите, забравих ютията включена!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари