Надежда Йорданова: Готови сме да разговаряме с всички политически сили без "Възраждане"

0
ГЕРБ връщат България към 2020 година
ГЕРБ връщат България към 2020 година Снимка: БНТ

ГЕРБ връщат България към 2020 година

Надежда Йорданова от ПП-ДБ критикува предложеното правителство и изразява готовност за диалог с политически сили, подкрепящи реформи.

С първия мандат ГЕРБ представиха правителство и изразиха позиции, които връщат България към 2020 година - това за нас е абсолютно неприемливо и нямаше как да подкрепим проектокабинета “Желязков”. Това заяви Надежда Йорданова от “Продължаваме Промяната - Демократична България” (ПП-ДБ) в ефира на “Денят започва” по Българска национална телевизия.

Йорданова подчерта, че ПП-ДБ са готови да разговарят с всички политически сили, които подкрепят предлаганите от тях реформи, с изключение на “Възраждане” поради геополитическите им позиции. Според нея, без диалог между политическите сили, България не може да тръгне напред. Тя настоя, че преди да се обсъди въпросът “С кого”, трябва да се уточни “Какво?” - какви са целите и визията за бъдещето на България.

“Какво си поставяме като цел, къде отиваме, как искаме да изглежда нашата България? Това е общото поле, на което можем да търсим взаимодействие,” допълни бившият правосъден министър.

На въпрос дали ГЕРБ е възможен партньор за управление, Йорданова отговори, че питането е по-скоро към партията на Бойко Борисов. Тя напомни, че ГЕРБ вече са изгорили възможните полета за взаимодействие с ПП-ДБ, защото не са подкрепили предложения проект за Закон за съдебната власт.

“Ако има разговор за нужните на България дълбоки реформи, разбира се, че може да се даде живот на този парламент,” уточни Йорданова и отново предупреди, че ПП-ДБ биха подкрепили единствено и само правителство, способно да гарантира парламентарно мнозинство за важните за България закони.

Тя подчерта, че е време за проява на политическо лидерство и разговор с хората как си представят управлението на страната и какви са възможните полета за компромиси. Йорданова отбеляза, че още в хода на предходната предизборна кампания са се чували разнопосочни послания относно възможностите за формиране на редовно управление.

“Ситуацията след гласуването на първия мандат и потенциалното разцепване на парламентарната група на Движението за права и свободи (ДПС) драматично и сериозно промени политическия пейзаж в България. Това, което се случва там, е без прецедент, но като че ли отново българските турци показват, че са готови да отстояват демократичните процеси в България,” коментира Йорданова. Тя поздрави тези, които мислят различно, за мъжеството и куража да заявят мнението си, защото е изключително важно в България да намерим сили най-сетне да решим големия проблем с корупционния модел.

Бившият министър на правосъдието предупреди, че създаването на усещане за безрезултатност и безперспективност на парламентарната република е сериозна заплаха за демократичния ред в България, която може да я отмести от орбитата ѝ на развитие.

“Предвид спецификите на нашата родина, не смятам, че президентската република е добър вариант. Даването на цялата власт на едно лице и фокусирането ѝ в едни ръце съдържа определени опасности, които много лесно могат да отклонят демократичните процеси в авторитарен режим,” заключи Йорданова.

Йорданова завърши с призив към политическите сили да вземат своите поуки и да тръгнат към избирателите, като подчерта, че политическата отговорност трябва да бъде поета след изборите. Тя изрази надежда, че в бъдеще ще има истински диалог и съгласие по ключовите въпроси за развитието на България.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    2
    готови били?!?
    А другите ще разговарят ли с вас?!?
  • 2
    1
    haha
    ппдб тъпи евроамерикански педерунгели безгръбначни.. нищо не става от тях
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Брато, излез. Чакам те долу!
- Не мога, брат! У нас е ад!
- Айде, като заспи сатаната, ела да пием по бира!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари