Над двоен е ръстът на инцидентите с тротинетки в България

1
Това обяви главен инспектор в „Пътна полиция” Лъчезар Близнаков
Това обяви главен инспектор в „Пътна полиция” Лъчезар Близнаков Видео: NOVA

Това обяви главен инспектор в „Пътна полиция” Лъчезар Близнаков

Инцидентите с тротинетки в България продължават да нарастват с тревожна скорост, като за летните месеци е регистриран над двоен ръст в сравнение с предходни периоди. Главен инспектор Лъчезар Близнаков от „Пътна полиция” разкри в предаването „Събуди се” по NOVA, че само през последните месеци са възникнали 277 катастрофи с участието на тротинетки, като трагичният брой на загиналите е седем души.

Нарастваща опасност на пътищата

Въпреки че тротинетките стават все по-популярен начин за придвижване в големите градове, те също така се превръщат в сериозен източник на пътни инциденти. Само за летните месеци се наблюдава значителен ръст на катастрофите, свързани с тези превозни средства. Данните на „Пътна полиция” са тревожни – от началото на летния сезон до сега са регистрирани 277 инцидента, което надвишава двойно случаите от предходни периоди. Загиналите в тези катастрофи вече са седем, а много други участници в движението са получили сериозни травми.

Тази статистика подчертава важността на безопасността и регулациите, които трябва да бъдат прилагани при използването на новите транспортни средства, каквито са електрическите тротинетки. Проблемите, свързани с тях, не се свеждат само до неадекватна подготовка на водачите, но и до липса на информираност относно правилата за движение по пътищата.

България с рекорд по пътни инциденти в ЕС

Главен инспектор Лъчезар Близнаков също така разкри, че България продължава да държи рекордна позиция по брой катастрофи в Европейския съюз. Според анализа на „Пътна полиция” до 12 октомври тази година загиналите на пътя са 365 души. Макар че това представлява намаление в сравнение със същия период през миналата година, когато загиналите са били 424, статистиката остава тревожна.

Една от основните причини за инцидентите по българските пътища остава високата скорост. „Скорости над 200 км/ч се срещат често”, отбеляза инспектор Близнаков. Високата скорост, комбинирана с други опасни фактори, като шофиране под влияние на алкохол, създава сериозни рискове за всички участници в движението. По думите му, случаи с шофьори, които имат над 2 промила алкохол в кръвта, не са рядкост, което допълнително влошава ситуацията по пътищата.

Пешеходците – най-уязвими в София

В София, освен инцидентите с тротинетки, сериозно нараства и броят на катастрофите с пешеходци. Столицата на България продължава да бъде един от най-рисковите градове за пешеходците, като те често стават жертви на неправилно или агресивно шофиране.

Този тревожен тренд поставя акцент върху необходимостта от допълнителни мерки за осигуряване на безопасността на пешеходците и подобряване на инфраструктурата в града. Специалистите призовават за повече контрол от страна на органите на реда и за засилване на кампанията за осведомяване на обществеността относно опасностите на пътя.

Необходимост от действия

С увеличаването на инцидентите с тротинетки и сериозния брой на пътни инциденти в страната, става ясно, че трябва да бъдат предприети по-строги мерки за осигуряване на безопасността на пътищата. Органите на реда, заедно с общините и други заинтересовани страни, трябва да работят за подобряване на законодателната рамка и за по-добра регулация на новите форми на транспорт.

Експертите подчертават, че е от съществено значение както водачите, така и пешеходците да бъдат по-добре информирани и обучени за правилата на движение, а контролните органи да засилят своето присъствие на пътищата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    3
    МАТ
    Абе, мухльо, гледайте си камерките да ви клечат служителите по канавките и да лапате на ТОЛ-аджиите дето вече са ви шефове заради банкянската Тиква!!!
  • 1
    2
    Аз
    Само с лицемерна "тревожност" на база статистическите печални данни няма да стане.ЗАБРАНЕТЕ ГИ! Добре си беше без тях .Малко ли са ви другите ПТП с коли , с мотори, при които непрекъснато губим човешки животи и се топим като нация.
  • 0
    1
    До главният инспектор от КАТ
    И десеторно да скочи е все тая.Глави дървени и прости.Мозък няма.Тъп народ.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари

  • Читател
    Дунав мост докога трябва да търпим психично болната отрепка на 5 ?
  • Българин
    Кеворк е както винаги точен и интересен. А гнусният бесарабски циганин на 5 му пожелавам да пукне от свръхдоза както ще пукне...
  • Българин
    Този гнусен кумунярски антибългарски БОКЛУК когато и да умре, все ще е късно! Да си заминава да изгнива в Сибир нещастника...
  • До 3
    Пич, объркАл си се леко. Разгледай тук - барем малко...
  • Аз
    също питам като човека с коментар 1 как се получиха тия "съвпадения" по локация на пожарите?Тия 3% не са верни, много повече...