Над 2 милиона пенсионери получават увеличени пенсии от утре

0
НОИ започва изплащането на осъвременените пенсии
НОИ започва изплащането на осъвременените пенсии

НОИ започва изплащането на осъвременените пенсии

От понеделник, 8 юли 2024 година, започва изплащането на осъвременените пенсии в България. Над 2 милиона пенсионери ще получат увеличение на пенсиите си с 11 процента, съобщиха от Националния осигурителен институт (НОИ).

Изплащането на пенсиите чрез пощенските станции ще се извърши в периода от 8 до 22 юли включително. За пенсионерите, които получават парите си по банков път, преводите ще бъдат извършени на 8 юли.

Увеличението на пенсиите е резултат от няколко мерки, приети от правителството:

- Осъвременяване на трудовите пенсии с 11 на сто
- Повишаване на процента на добавката от пенсията на починал съпруг/а
- Повишаване на минималния размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст
- Определяне на нов, по-висок размер на социалната пенсия за старост
- Повишаване на обвързаните с тях минимални размери на другите видове пенсии и добавки

Осъвременяването ще обхване всички пенсионери с трудови пенсии, отпуснати до края на 2023 година. Важно е да се отбележи, че пенсионерите, чиито пенсии се изплащат във фиксирания максимален размер от 3400 лева, няма да получат увеличение, тъй като техните пенсии вече надхвърлят законово установения максимален размер. Също така, пенсионерите с пенсии, отпуснати през 2024 година, ще получат увеличение от 1 юли следващата година.

От 1 юли 2024 година новият минимален размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст става 580,57 лева, което представлява увеличение с 11 процента спрямо предишния размер от 523,04 лева.

Допълнително увеличение ще получат около 675 000 пенсионери, които получават т.нар. "вдовишка добавка". Освен осъвременяването на пенсията на починалия съпруг/а с 11 процента, процентът на добавката се увеличава от 26,5 на 30 на сто. Това е първото увеличение на този процент от 2011 година насам.

Социалната пенсия за старост също се увеличава от 276,64 лева на 307,07 лева. Това увеличение ще се отрази на редица други пенсии и добавки, чиито размери се определят като процент от социалната пенсия за старост, включително военноинвалидните и гражданскоинвалидните пенсии, персоналните пенсии и добавката за чужда помощ.

След увеличението броят на пенсионерите с месечен размер на пенсии и добавки под линията на бедност от 526 лева ще намалее от 524 700 на 324 800 души.

За финансиране на тези увеличения, в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2024 година са предвидени 1110,7 милиона лева (185,1 милиона лева месечно).

Пенсионерите могат да проверят новите размери на своите пенсии и добавки онлайн чрез Единния портал за електронни услуги (ЕПЕУ) на Националния осигурителен институт.

Това увеличение на пенсиите е част от по-широка стратегия на правителството за подобряване на жизнения стандарт на пенсионерите в България. То идва в момент, когато страната, както и много други държави по света, се бори с нарастващата инфлация и повишаването на цените на основните стоки и услуги.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    2
    ДО 1
    Я пак за тока и хляба от януари?!? Та кои цени викаш правителството ги увеличава?!? Беше с цените и правителството ама през комунизъма! Сега частникът оправя цените!
  • 2
    1
    Файда йок!
    Увеличението на пенсиите е резултат от няколко мерки, приети от правителството: Увеличиха тихомълком от мес. Януари цените на тока, на хляба, на всички храни.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари