Над 10% от населението в Шумен живее с 555 лева месечно

0
Индикатори за бедност и социално включване в област Шумен през 2023 година
Индикатори за бедност и социално включване в област Шумен през 2023 година

Индикатори за бедност и социално включване в област Шумен през 2023 година

Националният статистически институт (НСИ) публикува данни за бедността и социалното включване в област Шумен за 2023 година, които разкриват важни тенденции и предизвикателства пред региона. Индикаторите за бедност и социално включване са част от общите показатели на Европейската общност, които проследяват напредъка на страните в борбата с бедността и социалната изолация. Основен източник на тези статистически данни е ежегодното наблюдение „Статистика на доходите и условията на живот“ (SILC).

Оценка на бедността

През 2023 година линията на бедност в област Шумен е определена на 555.92 лева средномесечно на лице от домакинство, при 637.92 лева за страната. Въпреки по-ниския праг на бедност, само 10.9% от населението в областта живеят под този праг, което е значително по-ниско в сравнение със средните 20.6% за страната. В сравнение с предходната година, размерът на линията на бедност се е увеличил с 25%, а относителният дял на бедното население е намалял с 2 процентни пункта.

Разлики по пол и възраст

Анализът на бедността по пол показва, че 13.7% от мъжете и 8.4% от жените в област Шумен живеят под линията на бедност. В областите Търговище, Кюстендил, София (столица), Перник, Плевен и Стара Загора относителният дял на жените, живеещи в риск от бедност, е по-голям с повече от 5 процентни пункта спрямо мъжете. В областите Силистра, Видин, Добрич и Шумен обаче, делът на бедните мъже е по-голям с повече от 5 процентни пункта от този при жените.

Материални и социални лишения

Материалните и социални лишения са друг важен индикатор за бедността. През 2023 година, 39.8% от жителите на област Шумен не могат да си позволят подмяна на остаряла мебелировка, а 39.5% не могат да посрещнат със собствени средства неочаквани финансови разходи. Едноседмична почивка извън дома не могат да си позволят 36.5% от домакинствата, а 12.4% имат затруднения при плащането на разходите, свързани с жилището.

Ниската икономическа активност

В домакинствата с нисък интензитет на икономическа активност в област Шумен живеят 5.8 хиляди лица на възраст от 18 до 64 години, или 6.9% от населението. За сравнение, средният процент за страната е 6.6%. Относителният дял на тези лица е най-висок в област Монтана (23.8%) и най-нисък в областите София (столица) (1.8%) и Габрово (1.9%).

Комбиниран индикатор за бедност и социално изключване

През 2023 година 18.2% от населението в област Шумен, или 27.2 хиляди лица, са били в риск от бедност и социално изключване. Тази стойност на показателя е намаляла с 0.9 процентни пункта в сравнение с 2022 година.

Данните на НСИ показват, че въпреки определен напредък в намаляването на бедността и социалното изключване в област Шумен, регионът продължава да се сблъсква със сериозни предизвикателства. Повишаването на линията на бедност и материалните лишения на домакинствата подчертават нуждата от целенасочени усилия и политики за подобряване на социално-икономическото положение на населението.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    2
    Дагонов
    Това е така, защото над 10% от населението в Шумен са черни, гнусни, смръдливи мангали.
  • 11
    1
    дд
    Обяснете го на тия малоумни депутати които смятат че на човек. му трябват минимум 1500 лв на месец а му дават 500
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари

  • Мухахахахаха
    Майка ти да еба курва комунистическа ебана в гъза насран да еба в устата да еба - ще ядеш лайна бе,курво вмирисана...
  • ...
    Кръвожадните еврюги вилнеят, колят и бесят ! Никой не казва и копче. Но укронацистите са представяни за жертви, въпреки че са...
  • Фъй дъ РФ
    Ебаният в гъза комунистически хуйолап вече и от името си се отрича,сигурно ще се казва вече минетчо хахаха
  • Учуден
    Не съм учуден,че ебаната в гъза и устата комунистическа курва пак се прави на мъж,явно кремълските цигани са му се изредили...
  • Райчо
    При положение, че тираджията отнася 2 автомобила в лявата лента, за какво се бави толкова този съд ?!?!?! Ясно е като бял ден...