На плажа в Несебър: "Не помня такова нашествие от водорасли"

4
Туристи се оплакват от плътната зелена настилка по крайбрежието
Туристи се оплакват от плътната зелена настилка по крайбрежието Снимка: Facebook

Туристи се оплакват от плътната зелена настилка по крайбрежието

Тонове водорасли се появиха на плажовете по Южното Черноморие, предизвиквайки смесени реакции сред туристите. В социалните мрежи бяха публикувани множество сигнали за значителни количества зелени водорасли в морето и по крайбрежието. На някои места дори се е образувала плътна зелена настилка, покриваща пясъка и морската повърхност на десетки метри навътре.

Според експерти от Българската академия на науките, явлението е свързано със силните морски течения през последните дни, които са изместили водораслите към южните брегове. Макар че това създава визуално неприятно усещане, специалистите успокояват, че няма причина за притеснение сред летовниците.

На плаж „Несебър-юг“, един от популярните туристически обекти в района, водораслите са образували истински „зелени острови“ в плитчините на залива. Морето от дни изхвърля големи количества биомаса, като туристите са разделени в мненията си за влиянието ѝ върху плажния сезон.

Аз не помня такова нашествие на водорасли“, споделя Иванка Христова, редовен посетител на плажа. „Много неприятно. То няма и летовници, хората не влизат в морето. Ходим на по-чистите места.“

От друга страна, някои от плажуващите не се притесняват. Таня Васева, друга туристка, казва: „Влизам спокойно, нищо не мисля. Това е нормално. Хората се заливат дори с водорасли за хубава кожа.“

Предизвикателства пред почистването

Концесионерът на плаж „Несебър-юг“, Кирил Спасов, обяснява, че екипите работят усърдно за поддържането на чистотата. Всяка сутрин и вечер се събират водораслите, които морето е изхвърлило на сушата, но почистването е трудоемко и изисква време.

„Единствено можем да почистим водораслите, когато те изсъхнат, защото докато са мокри, тежат и няма как да ги преместим. В активния летен сезон няма как да вкараме техника на плажа, затова почистването се извършва на ръка,“ обяснява Спасов.

На плажа водораслите са образували плътна зелена мрежа, която простира 20 метра навътре в морето – точно там, където предпочитат да се къпят туристите. Според специалистите, въпреки неприятния вид и миризма, водораслите не представляват здравна опасност.

Експертни мнения за водораслите

Професор д-р Атанас Палазов, директор на Института по океанология „Проф. Фритьоф Нансен“ към Българската академия на науките, обяснява причините за нашествието на водорасли: „Тези водорасли живеят закрепени към скали, но последните дни имахме вълнение от около 3 бала, което успя да ги изтръгне. Те започват да плават във водата и вълнението ги изтласква към брега. Въпреки че водораслите изглеждат неприятно, те не са опасни за здравето на хората.“

Въпреки липсата на пряка опасност за туристите, прекомерното количество водорасли може да създаде проблеми за обитателите на Черно море. Радостина Ценова от Българска фондация „Биоразнообразие“ предупреждава, че прекомерното разрастване на водораслите може да доведе до намаляване на количеството кислород във водата и осветеността, което може да повлияе на морските екосистеми.

Непредсказуемо явление

Експертите не могат да прогнозират кога водораслите ще изчезнат от плажовете, но подчертават, че докато продължават морските течения, това явление може да се задържи още известно време. Освен визуалния и физически дискомфорт, съществува и проблемът с неприятната миризма, която водораслите излъчват, както и с появата на насекоми, привлечени от разлагащата се биомаса.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    7
    Трънчо
    Едно време излизаха в края на август щипалки.Е те т'ва се казва напаст
  • -3
    6
    Учуден
    До 5 Как да бягат хората до Гърция и Турция, след като русофилите в този коментарник, разпространяват тезата за "бедните българи", които предстои да обеднеят още повече след въвеждане на Еврото
  • -1
    5
    Явор
    Бягайте към Гърция и Турция и въобще не поглеждайте назад!
  • 2
    4
    Клкккк
    Това не е плаж в Несебър
  • 5
    3
    Изненада...
    Преди 10 дни на "Албена" на централния плаж нямаше нито едно водорасло. Водата беше кристално чиста.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари