Мюнхен вдигна наздравица за старта на 189-ия Октоберфест

0
Шест милиона очаквани гости на най-големия бирен фестивал в света
Шест милиона очаквани гости на най-големия бирен фестивал в света

Кметът на града и министър-председателят на Бавария откриха събитието, наливайки първата бира за тази година

Ентусиазъм и засилени мерки за сигурност белязаха началото на 189-ия Октоберфест.

Мюнхен се превърна в епицентър на бирената култура с откриването на 189-ото издание на световноизвестния Октоберфест. Събитието, което привлича милиони посетители от цял свят, започна с традиционното отваряне на първата бъчва и въвеждането на нови мерки за сигурност.

Най-запалените почитатели на фестивала демонстрираха своята отдаденост, прекарвайки нощта пред входовете, въоръжени с одеяла и термоси с бира. Тяхното търпение бе възнаградено, когато в 12:00 часа кметът на Мюнхен Дитер Райтер (SPD) и министър-председателят на Бавария Маркус Зьодер (ХСС) официално откриха събитието, наливайки първата бира за тази година, информира списание „Шпигел“.

Кметът Райтер произнесе традиционния тост, пожелавайки "Октоберфестът да е мирен", след което шатрите се изпълниха с ентусиазирани посетители, жадни да опитат прочутата мюнхенска бира. Цените на халба бира варират между 13,60 и 15,30 евро, отразявайки престижа на събитието.

Организаторите очакват около шест милиона посетители да се включат във фестивалните дейности до закриването му на 6 октомври. Популярността на Октоберфест се отразява и на транспортната система, като влаковете за Мюнхен са почти напълно резервирани.

В светлината на неотдавнашните инциденти в Солинген и Мюнхен, организаторите са въвели засилени мерки за сигурност. За първи път ще се използват ръчни металдетектори на входовете, а полицейското присъствие е значително увеличено. Посетителите ще бъдат проверявани за ножове, огнестрелни оръжия и други потенциално опасни предмети.

"Направихме всичко по силите си и се надяваме на разбиране от страна на хората. Вероятно ще се изчаква няколко минути повече на входа, но проверката е важна", заяви кметът Дитер Райтер, подчертавайки значението на безопасността на посетителите.

Охраната на фестивала включва около 600 полицейски служители и над 1200 стюарди, които ще следят за спазването на реда през целия период на провеждане на Октоберфест.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари