МВР вече събира над 3,5 милиона лева от глоби на седмица

1
Въпреки новите ПОС терминали в патрулките, малцина плащат глобите веднага
Въпреки новите ПОС терминали в патрулките, малцина плащат глобите веднага

Въпреки новите ПОС терминали в патрулките, малцина плащат глобите веднага

Министерството на вътрешните работи отчита рекорден седмичен приход от над 3,5 милиона лева от глоби, наложени на шофьори, но от тях само 758 са платени директно на място. Въпреки наличието на 300 ПОС терминала в патрулките от 5 юни насам, малка част от санкционираните шофьори предпочитат да платят веднага.

Една от най-новите инициативи на МВР включваше масова проверка на 150 шофьори на паркинг в София в неделя вечер. Събитието, което се проведе около 22:00 часа, бе в момент, когато полицията бе фокусирана върху друг случай - стрелбата срещу Димитър Стоянов - Русия и неговия син. Вместо да се отдадат на дрифт, както вероятно са планирали, шофьорите се сблъскаха със засилено полицейско присъствие, което ги спря на време.

Тази акция завърши с над 50 връчени глоби за превишена скорост и други нарушения. Ако нарушителите бяха хванати да въртят гуми, санкциите щяха да бъдат значително по-сериозни - 3000 лева глоба, година без шофьорска книжка и временно отнемане на автомобила за месец.

Патрулките на Пътна полиция вече разполагат с 300 ПОС терминала, което улеснява плащането на глоби на място. Въпреки това, от 5 юни до 20 август само 785 глоби са били платени през тях, на обща стойност 41 350 лева, според данни на Главна дирекция "Национална полиция".

София води в класацията с 175 платени глоби на стойност 11 710 лева. Следват областите Велико Търново с 5910 лева от 118 глоби и Габрово с 5460 лева от 104 глоби. В страната общо са платени 531 410 глоби на стойност 34 759 839 лева от 5 юни до 20 август, включително тези, платени в брой, по банков път, с ПОС терминал или принудително събрани от НАП.

Тази нова мярка, както и други усилия за повишаване на пътната безопасност, вероятно допринасят за намаляването на броя на жертвите на пътя, които са 296 души от началото на годината - с 54 по-малко в сравнение със същия период на 2023 година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    Въпрос?!???
    А да вземат да ебът и глобяват ROмангалите кога?
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари