МВР стартира акция за безопасността на учениците в Русе

0
Специализирана техника и обучения за малки и големи в центъра на Русе
Специализирана техника и обучения за малки и големи в центъра на Русе Снимка: Dunavmost / Архив

Специализирана техника и обучения за малки и големи в центъра на Русе

С настъпването на новата учебна 2024/2025 година, Областната дирекция на Министерството на вътрешните работи (ОДМВР) - Русе и Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (РДПБЗН) - Русе стартират традиционната превантивна акция "Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!". Кампанията, която се провежда ежегодно през месеците септември и октомври в цялата страна, има за цел да гарантира безопасността на децата, учениците и техните близки в районите на детските градини и училищата.

В подготовка за новата учебна година, още в началото на лятната ваканция, районните управления "Полиция" и "Пожарна безопасност и спасяване" в Русенска област предприеха редица мерки за повишаване на сигурността на учениците. В сътрудничество с общините, Регионалния инспекторат по образованието и училищните ръководства бяха планирани и изпълнени комплексни действия за обезопасяване на училищните сгради и дворове, както и за подобряване на организацията и безопасността на движението в районите на учебните заведения.

През летния период служителите от държавния пожарен контрол и превантивна дейност извършиха обстойни проверки в учебните заведения в цялата област. Проведени бяха срещи с общинските администрации и директорите на училища за осигуряване на безопасността през предстоящата учебна година. Създадена бе организация за предварителен контрол при извършваните ремонти в училищните сгради, с цел привеждането им в съответствие с действащите противопожарни норми и правила.

Служителите от пътна и териториална полиция също извършиха щателни проверки в районите на училищата. Направен бе преглед на пътната маркировка, знаковото стопанство, осветлението и средствата за принудително намаляване на скоростта в училищните райони. Особено внимание бе обърнато на обезопасеността на входовете на учебните заведения и прилежащите им дворове.

С настъпването на първия учебен ден, полицейското присъствие в районите на училищата ще бъде значително засилено. Изготвени са графици за ежедневно дежурство на полицейски сили в пиковите часове, когато децата отиват или се връщат от училище. Полицаите ще подпомагат безопасното движение и пресичане на децата и техните придружители.

В рамките на акцията, дните от 16 до 22 септември са обявени за Седмица за превенция на детската пътна безопасност под наслов "Лесно е да спасиш живот! Просто спазвай правилата", а 18 септември е определен от ROADPOL за Ден без загинали на пътя.

Статистиката на Пътна полиция за територията на ОДМВР - Русе разкрива тревожни данни. От началото на годината до края на месец август са настъпили 48 тежки пътнотранспортни произшествия с участие на деца, при които е загинало едно дете, а 59 са ранени. През периода юни - август 2024 година при пътни инциденти е загинало 1 дете и са ранени 38 деца.

На 16 септември 2024 година от 10:30 часа на площад "Княз Александър Батенберг" в Русе, по повод първия учебен ден, ще се проведат демонстрации на пожарната и полицията. Служители от РДПБЗН - Русе и от сектор "Пътна полиция" при ОДМВР - Русе ще разположат специализирана техника и оборудване и ще провеждат демонстрации и представяне на своята дейност за малки и големи.

С тези комплексни мерки и инициативи, институциите се стремят да осигурят безопасна и спокойна учебна година за всички ученици в Русенска област.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    1234
    Масово се возят по двама души на тротинетка. Това не става само на велоалеи, а направо в трафика и на пътното платно. Често от лица ненавършили 14 години. Все едно тук е някаква територия в която още няма законодателство и кой да следи и прилага законовите норми. Не ми се иска да го мисля и пиша, но сме скапана държава и скоро ще понесем тежки последствия за това.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари