МВР съветва хората да барикадират домовете си срещу крадци

0

Полицаи раздават листовки със съвети да се поставят камери за наблюдение, да се изградят високи огради на имотите

Министерството на вътрешните работи (МВР), получаващо милиарди левове от бюджета за защита на здравето, живота и имуществото на гражданите, насърчава сериозни мерки за самоотбрана чрез рекламни съобщения и съвети. Тези съвети включват барикадиране на домовете, брониране и поставяне на камери за наблюдение, което изисква значителни инвестиции от страна на гражданите.

Специализирана полицейска операция в Шумен

От съобщение на вътрешното министерство става ясно, че в Областната дирекция на МВР - Шумен се провежда "специализирана полицейска операция, насочена към противодействие на престъпността, опазване на обществения ред и осигуряване на полицейско присъствие в уязвими райони и квартали". Акцентът на операцията е насочен към противодействие на домовите кражби, които представляват около 10 процента от всички регистрирани кражби.

Най-често крадени обекти

От анализа на МВР става ясно, че най-често предмет на кражби са парични средства в левове и валута, както и накити от благородни метали. Все по-рядко предмет на посегателство са телевизионна и компютърна техника, както и мобилни телефони.

Раздаване на листовки със съвети

В рамките на операцията гражданите получават листовки със съвети за защита срещу кражби. Съветите включват заключване на врати и прозорци, контрол на достъпа до домовете, изграждане на високи огради, поставяне на здрави метални врати, увеличаване на защитата чрез вътрешно осветление с таймер, инсталиране на видеонаблюдение и сигнално-охранителна техника. За скъпи вещи и пари се препоръчва използването на висок клас огнеупорен сейф, здраво захванат за бетонна стена или под, както и поставяне на дограма с антивзломен обков или райбер.

Характерни методи за проникване

МВР анализира, че характерните методи за проникване включват отключване с технически средства или счупване на патрон на входна врата, влизане през незаключени врати или тераси на ниски етажи, както и натиск на заключващите устройства на прозорци и врати на тераси. Обикновено взломните кражби и тези чрез отключване се извършват между 8:00 и 11:00 часа. Най-често обект на посегателство са апартаменти в крайни жилищни квартали. През вечерните часове кражбите са най-често от жилища на ниските етажи, чрез отворени врати на тераси през летния период. През останалите сезони извършителите търсят незаключени врати на жилища.

Препоръки на полицията

Полицията съветва гражданите да бъдат особено внимателни и да следват предложените мерки за защита на своите домове. Въпреки значителните разходи, свързани с тези мерки, те се считат за необходими за гарантиране на сигурността и опазване на имуществото.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    5
    Българин
    Без коментар за подобни изпълнения....
  • 4
    4
    Хахахах
    Вършете си работата!!!! МВР ли сте, кви сте??? Промоутъри ли сте??? Затова ли ви плащаме, да ни раздавате листовки??? И като имаме камери, а те са черни и с черни качулки!!! Кво прайм??????
  • 3
    3
    въпрос
    и с камера какво ще направя?
  • 7
    2
    пародия
    А не е ли по-лесно за всички всеки да се въоръжи в тях и да има пълно право да действа при самозащита? Спомнете си за доктора, който застреля черен рецидивист при опит за взлом в дома му. В такива ситуации както се казва "или аз или той"...
  • 15
    1
    Едно Джипси
    Тогава да се намали бюджетът на полицаите. Щом ще я караме каубойската да пускат свободен режим на оръжията.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари