МВР разкри схема за кражби на луксозни автомобили

0
Криминалисти задържаха три лица при спецакция в столичен автосервиз
Криминалисти задържаха три лица при спецакция в столичен автосервиз Снимка: Асен Игнатов / Архив

Криминалисти задържаха три лица при спецакция в столичен автосервиз

Специализирана полицейска операция, проведена на територията на София, доведе до разкриване на организирана престъпна схема за кражба и укриване на луксозни автомобили. В акцията взеха участие криминалисти от СДВР с активното съдействие на служители на Главна дирекция „Гранична полиция“ (ГДГП). Операцията бе извършена в рамките на разследване, започнало след подаден сигнал от собственик на откраднат луксозен джип.

Започва разследването

На 20 август чуждестранен гражданин се обърнал към полицията, след като установил, че неговото луксозно превозно средство е изчезнало. Джипът бил паркиран в подземен гараж в столичния жилищен комплекс "Изток". След подаването на сигнала криминалистите от сектор „Престъпления, свързани с моторни превозни средства“ при СДВР бързо се заели със случая. Те успели да установят точния час на извършеното престъпление благодарение на оперативни действия и последвалата информация от ГДГП за местоположението на автомобила.

Пробив в разследването

Оказало се, че откраднатият джип е укрит в автосервиз, разположен на територията на Четвърто Районно управление в София. Внимателно планирана спецоперация, проведена през вчерашния ден, довела до проверка на автосервиза. При инспекцията криминалистите открили джипа точно в момент на пренабиване на идентификационния номер на рамата – опит за скриване на самоличността на автомобила и по-нататъшното му препродаване.

Арести и открития

На място са задържани трима столичани с криминални регистрации, които са заподозрени в участие в организирана престъпна схема за кражби и укриване на автомобили. Арестуваните са на възраст 54, 50 и 25 години, като всеки от тях е добре познат на органите на реда за различни престъпления. Най-възрастният от задържаните има регистрации за противозаконно отнемане на моторни превозни средства, телесна повреда и кражби. Другият, на 50 години, също е регистриран за кражби, а най-младият от групата – 25-годишен, е известен за шофиране след употреба на алкохол.

При претърсването на автосервиза са открити и иззети множество технически устройства, предназначени за кражби на автомобили. Сред тях са инструменти за заглушаване на GPS-сигнали и оборудване за промяна на идентификационни номера на рами на моторни превозни средства.

Досъдебно производство

По случая е образувано досъдебно производство, а материалите са докладвани в Софийската районна прокуратура. Разследването продължава под нейно наблюдение, като се работи по документиране на всички детайли от престъпната схема. Задържаните лица са привлечени в качеството си на обвиняеми за престъпления по член 215, алинея 1 и член 345А, алинея 1 от Наказателния кодекс. С прокурорско постановление тримата мъже са задържани за срок до 72 часа, като се очаква прокуратурата да внесе допълнителни обвинения и да поиска постоянното им задържане под стража.

Спецоперацията разкрива поредния случай на престъпна дейност, свързана с кражби на луксозни автомобили в столицата, като полицейските органи продължават да работят активно за предотвратяване на подобни деяния и за задържане на замесените лица.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    Спонсор
    ДОБЪР ВЕЧЕР! ЧЕ ТО ВСЕКИ ВТОРИ СОФИЯНЕЦ Е КРИМИНАЛЕН! ТОВА И НА ГАРГИТЕ ОТ ВРАЦА Е ЯСНО! ЧЕТВЪРТ СА ВРЧАНЕ, ЧЕТВЪРТ СА ПЕРНИЧАНИ, ЧЕТВЪРТ СА МОНТАНЧ АНИ И ВИДИНЛИЙ И ОСТАНАЛИТЕ СА КЮСТЕНДИЛЦИ И САМОКОВЦИ! ЧИСТИ СОФИЯНЦИ НЯМА ПОВЕЧЕ ОТ 30-40 000!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари