МВР разкри схема за фишинг измами

0
Трима мъже са арестувани при опит да изтеглят парични средства от подменен IBAN
Трима мъже са арестувани при опит да изтеглят парични средства от подменен IBAN

Трима мъже са арестувани при опит да изтеглят парични средства от подменен IBAN

Разследването на служителите от отдел „Икономическа полиция“ започна след сигнал от столичанка на 19 юли, съобщил за възможна финансова измама. Жената получила фактура на електронната си поща за превод на значителна сума, която трябвало да бъде платена от банковата ѝ сметка.

В хода на незабавно предприетата оперативна работа, служителите установили нерегламентиран достъп до електронната комуникация и подменен IBAN чрез фишинг измама. Същия ден, след организиране на оперативно-издирвателни действия, били задържани трима участници в престъпната схема при посещението им в банков клон, където се опитали да изтеглят преведената сума.

При извършените обиски и претърсвания, от задържаните и техните жилища са иззети множество разпечатки от банкови извлечения, мобилни устройства, флаш памети, шофьорска книжка и копия на лични документи. Допълнително, са открити предмети и технически средства, използвани за деактивиране на заключващи системи за моторни превозни средства.

Образувано е досъдебно производство по член 209 от Наказателния кодекс. Случаят е докладван на Софийската районна прокуратура, а действията по разследването продължават с пълна сила.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари