МВФ понижи прогнозата си за растежа на българската икономика

0
Очаква се по-ниска инфлация в България
Очаква се по-ниска инфлация в България Снимка: Кристалина Георгиева / X

Очаква се по-ниска инфлация в България

МВФ актуализира прогнозите за българската икономика.

Понижени очаквания за растежа

Международният валутен фонд (МВФ) публикува днес своя най-нов преглед на световната икономика в централата си във Вашингтон. Според доклада, представен в рамките на годишните срещи на МВФ и Световната банка, българската икономика ще отбележи растеж от 2,3 на сто през 2024 година, предаде БТА.

Институцията, ръководена от българката Кристалина Георгиева, ревизира надолу предходната си прогноза от април, когато очакваше брутният вътрешен продукт на България да нарасне с 2,7 на сто.

Исторически данни и бъдещи перспективи

През 2023 година българската икономика е постигнала растеж от 1,8 на сто, като Националният статистически институт (НСИ) коригира този показател възходящо до 1,9 на сто в края на миналата седмица.

За 2025 година МВФ прогнозира растеж от 2,5 на сто, което също представлява понижение спрямо априлската прогноза от 2,9 на сто.

Други институционални прогнози

Агенцията за кредитен рейтинг "Фич" (Fitch Ratings) представи миналата седмица своите очаквания за растеж на българския брутен вътрешен продукт - 2 на сто през 2024 година и 2,5 на сто през 2025 година.

Българската народна банка (БНБ) в своята Макроикономическа прогноза от юли очаква растеж от 2,1 на сто през настоящата година и 3,2 на сто през 2025 година.

Инфлационни очаквания

Според новия доклад на МВФ, инфлацията в България ще достигне 2,8 на сто през 2024 година, след като през 2023 година е била 8,6 на сто. Тази оценка е по-ниска от априлската прогноза за 3,4 на сто.

За 2025 година международната финансова институция очаква потребителските цени в страната да нараснат с 2,6 на сто, което е лека корекция надолу спрямо пролетната прогноза от 2,7 на сто.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Тате, тате, какво е ГМО?
- Мм, как да ти го обясня... МЕЧО ПЛЪХ, примерно...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари