Мравучкане на ръцете: От дефицит на витамини до сигнал за инсулт

0
Какви са причините и рисковете, свързани с изтръпването на крайниците
Какви са причините и рисковете, свързани с изтръпването на крайниците

Какви са причините и рисковете, свързани с изтръпването на крайниците

Мравучкането, което често започва като нощен дискомфорт, може да се превърне в постоянен проблем, изискващ медицинска помощ. Много хора се чудят дали да посетят специалист, когато ръцете им изтръпват. Това оплакване се среща често и мнозина смятат, че то ще изчезне от само себе си. Въпреки това, съветът на медицинските експерти е да се потърси помощ, особено ако дискомфортът е постоянен.

Личният лекар може да прецени дали се налага допълнителна консултация с невролог, кардиолог или друг специалист. Мравучкането най-често се усеща в ръцете, защото пръстите имат най-много нервни окончания.

В повечето случаи става дума за елементарен проблем, който обаче може да бъде и много опасен. Ако освен изтръпването се появят и други симптоми като болка, слабост, неловки движения, загуба на чувствителност и нарушена координация, консултацията със специалист е наложителна.

Когато човек не успява да различи студената вода от топлата, трябва непременно да се обърне към невролог. Той може най-точно да прецени какво е най-удачното лечение. Обикновено мравучкането започва с изтръпване на средния пръст, след което обхваща палеца и показалеца. В началото това се случва най-често през нощта. В напреднала фаза изтръпването може да обхване лакътя и дори рамото.

Ако симптомите продължат по-дълго, може да се намали силата на ръката, нейните функционални възможности, както и усещането за допир и координация. Може да започнете да изпускате предмети и да не можете да хващате по-дребни неща. В тази фаза симптомите могат да се усещат през целия ден, наред с усещания за горене и парене.

Изтръпването на ръцете е характерно при много заболявания като остеохондроза, мигрена, тунелна невропатия, множествена склероза, наследствени болести, дискова херния, нарушено кръвообращение в ръцете, ревматоиден артрит или захарен диабет. Медиците уточняват, че подобно усещане може да е провокирано и от дефицит на витамини и микроелементи, прекаляване с алкохола или притискане на нерв.

Изтръпването на крайниците може да свидетелства за развиваща се болест на артериалните кръвоносни съдове. Дискомфортът може да бъде предизвикан и от възпаление на вътрешните обвивки на кръвоносните съдове, Синдром на Рейно, инсулт, атеросклероза или друго нарушение в кръвообращението.

Една от най-разпространените причини за изтръпване на ръцете е притискането на нервните съдови снопчета в съединителната тъкан и мускулите. Съществуват само седем места, където може да се случи такова притискане. Практически, само специалист може да открие проблемното място и да освободи нервите или кръвоносния съд.

В случаите, когато изтръпването на крайниците е свързано с нарушена функция на гръбначния стълб, лекарят определя проблемното място и предприема съответните действия за облекчаване на състоянието.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари