Мравки ампутират крайници за спасение на ранените си другари

0
Мравките Camponotus floridanus ампутират крайници, за да увеличат шансовете за оцеляване на ранените
Мравките Camponotus floridanus ампутират крайници, за да увеличат шансовете за оцеляване на ранените

Мравките Camponotus floridanus ампутират крайници, за да увеличат шансовете за оцеляване на ранените

Изследване, публикувано в списание "Кърънт байолъджи" и цитирано от "Ройтерс", разкрива изключително интересно поведение при мравките от вида Camponotus floridanus. Учените наблюдавали, че тези мравки извършват ампутации на крайници на ранените си другари, за да увеличат шансовете им за оцеляване.

Camponotus floridanus са червеникавокафяви мравки с дължина над 1,5 сантиметра, които обитават части от югоизточните американски щати. Тези мравки били наблюдавани да лекуват наранените крайници на събратята си чрез почистване на раната или чрез ампутация чрез отхапване на увредения крайник.

Процедурата на ампутация

Изборът на лечение зависи от това къде е нараняването. Когато то е по-нагоре по крака, мравките винаги го ампутират. Когато травмата е в долната му част, те предпочитат да запазят крайника.

В това изследване за първи път описваме как нечовекоподобно животно прилага ампутация на друг индивид, за да спаси живота му, казва ентомологът Ерик Франк от университета на Вюрцбург, Германия, и водещ автор на изследването. Спокойно можем да кажем, че медицинската система на мравките за грижа за ранените е най-сложната в животинското царство, съперничеща единствено на нашата, допълва Франк.

Условия и методи на изследването

За целите на изследването мравките са наблюдавани в лабораторни условия. Учените установили, че процесът на ампутация отнема най-малко 40 минути, а понякога и повече от три часа. При ампутации след нараняване на горната част на крака документираната преживяемост е около 90-95 процента в сравнение с около 40 процента при нетретирани травми. При наранявания на долната част на крака, при които е извършено само почистване, преживяемостта е около 75 процента, в сравнение с около 15 процента при нетретирани травми.

Еволюционна причина за грижа

Мравките Camponotus floridanus гнездят в гниеща дървесина и енергично защитават дома си от конкурентни колонии. Това води до риск от нараняване по време на битки.

Това е интересна тема и поставя под въпрос сегашните ни определения за емпатия, поне до известна степен. Не мисля, че мравките са това, което бихме нарекли "състрадателни", казва Франк. Има много проста еволюционна причина да се грижим за ранените. Това спестява ресурси. Ако мога с относително малко усилия да възстановя работник, който след това отново ще стане активен и продуктивен член на колонията, усилието си струва...В същото време, ако индивидът е твърде тежко ранен, мравките няма да се грижат за него, а по-скоро ще го оставят да умре, добавя Франк.

Уникална медицинска система

Грижата за рани е документирана и при други видове мравки, които използват жлезист секрет с антибиотичен ефект. Представителите на вида Camponotus floridanus не разполагат с такава жлеза. Въпреки това, те са способни да оцеляват и да функционират напълно, дори и след загубата на един крак.

Това откритие подчертава сложността и ефикасността на социалните структури и медицинските системи при мравките, което предлага нов поглед върху еволюционните механизми, които водят до такова поведение.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Брато, излез. Чакам те долу!
- Не мога, брат! У нас е ад!
- Айде, като заспи сатаната, ела да пием по бира!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари