Мръсотия, преливащи контейнери и липса на контрол в Русе

1

Замърсяването в Русе - хроничен проблем без ефективен контрол

Жители на град Русе сигнализират за сериозен проблем с преливащи контейнери за отпадъци на улица "Битоля", между блоковете "Клокотница 1", "Ахелой 1" и "Истър". Ситуацията се усложнява от разхвърлени около контейнерите отпадъци, които вятърът разнася, замърсявайки околната среда и създавайки неприятна миризма за живущите в района. Местоположението на контейнерите е в непосредствена близост до оградата на Дома за лица с психически увреждания, като това поражда допълнителни неудобства и притеснения.

Нови контейнери, но стари проблеми

Въпреки че контейнерите са сравнително нови и предвидени за разделно събиране на различни видове отпадъци, изглежда, че контролът върху тяхното поддържане липсва. Според жители на квартала, недобросъвестни граждани и клошари често ровят в тях, оставяйки отпадъци около контейнерите, което създава неблагоприятна картина. „Вратите на контейнерите са постоянно отворени, а вятърът разнася неприятната миризма право в домовете на околните живущи,“ коментира местен жител.

Обгазяването в Русе продължава

Като допълнителен проблем, жители на Русе отбелязват честото обгазяване в района, което е най-силно вечер. На 24 октомври е имало случаи на силна миризма на бакелит по улица „Плиска“, а прахолякът от ремонтите по улиците „Плиска“ и „Доростол“ само влошава ситуацията. Според жителите, градът някога е бил значително по-чист и контролът върху екологичните проблеми е бил по-строг.

Притеснения за контрола и отговорността на местната власт

Жители на Русе изразяват недоволство към заместник-кмета по екологията Никола Лазаров, като посочват, че преди дни е позволил изсичане на стари ясенови дървета на улица „Муткурова“ до блок „Мелник“. Те отбелязват също и несъгласието си с действията на новоназначения ръководител на Регионалната инспекция по околна среда и води - Русе (РИОСВ - Русе) инж. Дауд Ибрям, който според тях е направил само една глоба за предприятията, причиняващи обгазяване, без да предприема допълнителни мерки за подобряване чистотата на въздуха.

Особено обезпокоителен е фактът, че миризмата на бакелит се усеща ежедневно, особено осезаемо през последните няколко вечери – от 23 до 25 октомври, както и по-рано на 19 октомври, събота.

Фиктивно разположение на измервателните станции

Жители на Русе изразяват съмнения относно местоположението на измервателната станция АИС „Възраждане“, разположена до бившето Руско консулство в Парка на възрожденците. Според тях позицията на станцията не позволява ефективно измерване на замърсяването от Източната промишлена зона и на фини прахови частици, тъй като тя се намира под дървета и далеч от основни кръстовища, където се концентрират автомобилните емисии. Проблемът с местоположението на измервателните станции е признат вече и от други общини, но в Русе реакция по този въпрос все още липсва.

Възмущение от липсата на ефективни мерки за справяне с проблемите

Протестите на граждани и местни активисти срещу замърсяването на въздуха, които бяха значими в миналото, вече са позабравени. Редовните оплаквания от миризма на химия и бакелит остават без отговор от институциите, като същевременно липсва и инициативност за промяна в подхода към проблема от страна на местната власт. Граждани на Русе продължават да се надяват на по-строг контрол и на мерки за поддържане на чистотата и намаляване на замърсяването, от които градът така отчаяно се нуждае.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    17
    егати ревльовците
    Все общината и кмета им виновни! Ами нали вие си ги избрирате, или по правилно не ходите да избирате, а само си ревете! Ами ревете си!
  • 0
    16
    До русенеца
    Хърцои ли са капнци ли са, цигани ли са, Общината затова е община и затова има специален зам кмет по екология. като трябва ще глобаяват, като трябва ще наблюдават, като трябва ще санкционират и фирмата по сметоизвозване, но защо заради примерно 1-2 недобросъвестни граждани, които са хвърлили боклука до ,а не във, контейнера, ще страда цял квартал и плюс това е системно не е за пръв път и само на това място, нали?! А който не умее да се справи да управлява, може да се пренасочи към бюрото по труда да си търси друга работа- например копач на нови магистрали или еколог в Монтюпе, а защо не и депутат в поредното НС?!
  • 1
    15
    Тинтири минтири
    До №5. По-логично е неработещата общинска администрация, наброяваща 200 човека (реално броя на администрацията е по-голям, от тях приспадаме съвестните общински служители, които не подпират по цял ден едно бюро) да се разкара вместо да се изселят 100 000 души. Жалко е, че законът дава ограничени правомощия за предсрочно прекратяване правомощията на безхаберници, спечелили кметски мандат с ултра ниска избирателна активност. Мислете и гласувайте в неделя.
  • 2
    14
    Русенец
    Гледах снимките, не ми се вярва кмета или зам. кмета да ходи и да оставя боклуците около контейнерите, мисля си, че "новите граждани" на Русе - хърцои и капанци изхвърлят тези обемисти кутии , строителни отпадъци и т.н. около контейнерите. Никой не е длъжен да ходи с метлата и да събира разхвърлени боклуци.
  • 2
    13
    КОНТРОЛА
    Контрола си требе и само контрола ина всяка крачка на всеки. Ако не сте в състояние да упражнявате контрол нито на качеството на новия асфалт и улици, нито на чистотата на въздуха, нито на контейнерите, тогава за какво сте там вие в Агенцията / Общината и присъдружните й поклащаци на крака по цял ден?! Напуснете с добро, за да не дойдем ние да ви измъкнем от топлите ви местенца и тогава дупе да ви е яко!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Тате, тате, какво е ГМО?
- Мм, как да ти го обясня... МЕЧО ПЛЪХ, примерно...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари