Повишиха степента на тревога за вулкана Стромболи до най-високата степен

1
Жителите и туристите са призовани да следват указанията на местната гражданска защита
Жителите и туристите са призовани да следват указанията на местната гражданска защита

Жителите и туристите са призовани да следват указанията на местната гражданска защита

Италианските власти повишиха степента на тревога на остров Стромболи от оранжев на червен код, съобщи ДПА. Това решение бе взето в четвъртък след регистрирана повишена вулканична активност на острова, намиращ се северно от Сицилия.

Националният институт по геофизика и вулканология (INGV) съобщи, че активният вулкан на Стромболи изхвърля лава и пепел в морето. Този процес предизвиква сериозна заплаха както за местното население, така и за множеството туристи, които посещават острова.

"Жителите са призовани да следват указанията на местната гражданска защита", заявиха властите. Мерките включват готовност за евакуация и ограничаване на достъпа до определени зони на острова.

На остров Стромболи постоянно живеят няколкостотин жители. Много туристи пътуват до него по море от континенталната част на Италия или от Сицилия, за да се изкачат на вулкана, който е висок 920 метра и изригва редовно. Туристическият поток към острова е значителен през цялата година, като много от тях търсят да изживеят вълнението от близостта до активен вулкан.

Вулканът на Стромболи, известен като "Маякът на Средиземно море", е един от най-активните вулкани в света. Неговите изригвания са почти непрекъснати, като последното голямо изригване беше регистрирано през 2019 година. Тогава вулканът изхвърли голямо количество пепел и лава, което доведе до евакуация на част от местното население и туристи.

Местните власти и INGV следят внимателно ситуацията, като предоставят регулярни актуализации за състоянието на вулкана. "Нашият приоритет е безопасността на жителите и посетителите на острова. Призоваваме всички да бъдат внимателни и да следват инструкциите на гражданската защита", подчертаха от института.

Въпреки че повишената вулканична активност създава потенциални рискове, много хора на острова и туристи са запознати с естеството на Стромболи и се подготвят за подобни събития. Инфраструктурата на острова е проектирана да се справя с вулканични изригвания, но въпреки това, събития като това напомнят за мощта и непредсказуемостта на природата.

Остров Стромболи остава едно от най-интересните и вълнуващи места за посещение, но текущата ситуация изисква от всички присъстващи да бъдат нащрек и подготвени за бърза реакция при необходимост.

Туристическите оператори вече предупреждават своите клиенти за повишената степен на тревога и препоръчват да се избягват пътувания до острова до нормализиране на ситуацията. Въпреки това, някои смели посетители остават, решени да станат свидетели на природното явление от първа ръка.

Ситуацията продължава да се развива, като INGV и местната гражданска защита ще предоставят нова информация и препоръки в реално време.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Брато, излез. Чакам те долу!
- Не мога, брат! У нас е ад!
- Айде, като заспи сатаната, ела да пием по бира!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари