МОСВ готово да разкрие архивни данни за качеството на въздуха в Русе

0
РИОСВ - Русе засилва мерките за контрол над промишлените замърсители
РИОСВ - Русе засилва мерките за контрол над промишлените замърсители Снимка: БТА / Владимир Шоков

РИОСВ - Русе засилва мерките за контрол над промишлените замърсители

Служебният министър на околната среда и водите Петър Димитров заяви, че архив на данните от измервателния пункт на "Линамар Лайт Металс Русе" ЕООД може да бъде изискан при следващото издаване на разрешително за дейност на компанията. Това стана ясно по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос относно публичността на данните от пункта за собствен непрекъснат мониторинг на предприятието.

Министър Димитров подчерта, че данните за качеството на въздуха в град Русе се получават от автоматичната измервателна станция "Възраждане" и са достъпни за обществеността. Той обясни спецификата на пункта за собствен мониторинг на "Линамар Лайт Металс Русе":

"Пунктът за собствен мониторинг на "Линамар Лайт Металс Русе" е изграден в съответствие със заложените изисквания и целта му е изследване на разпространението на органичните вещества, специфични за производствената дейност, водещо до усещане за миризми."

Министърът предупреди, че директното сравняване на резултатите от измерванията на този пункт с нормите от станция "Възраждане" може да доведе до неточни заключения поради различните цели на двете измервателни точки.

Важно е да се отбележи, че през май 2024 година директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Русе Анелия Николова е наложила санкция на "Линамар Лайт Металс Русе" ЕООД в размер на 250 000 лева. Причината за глобата е неизпълнение на условие в комплексното разрешително на дружеството.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    123
    Досега скрити ли бяха, че сега ги разкривате ? Отрепки мафиотски.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари