Мощна буря нанесе сериозни щети в Скопие и Тетово

0
2700 сигнала за поражения: Дървета са изкоренени, паднали са светофари, наводнени са мазета
2700 сигнала за поражения: Дървета са изкоренени, паднали са светофари, наводнени са мазета Снимка: Архив

2700 сигнала за поражения: Дървета са изкоренени, паднали са светофари, наводнени са мазета

Изкоренени дървета, паднали светофари и указателни табели, наводнени мазета и гаражи, повредени фасади и автомобили са част от пораженията от вчерашната буря, която в следобедните и вечерните часове обхвана Скопие, съобщават от Центъра за управление при кризи на Северна Македония.

В Центъра са получени над 2700 сигнала за нанесени щети, от които над 250 от Скопие и над 500 от Тетово, където бурята удари още в следобедните часове и където са паднали 53 литра на квадратен метър.

В Тетово има над 100 наводнени къщи, пораженията от падналата градушка все още личат по дворовете и земеделските насаждения, част от които са напълно унищожени, съобщават медиите в в Северна Македония.

Центърът за управление на кризи уточни, че на място в района на Тетово има 22 пожарникари с 15 помпи за изпомпване на водата. Поетапно се почистват всички наводнени мазета, гаражи, къщи, сгради. Пътищата в района са проходими, но на места по платната има наноси от кал, пясък, камъни от свлачища, които затрудняват движението.

Заради бурята вчера половината град Тетово остана без ток, от електроразпределителната компанията И Ви Ен (EVN) съобщават, че мрежата се проверява, като в 60 процента от планинските села в района на Тетово вече е възстановено електроподаването, а останалите ще бъдат включени поетапно.

В следващите дни ще станат по-ясни щетите от вчерашната буря, каза по ТВ Сител директорът на Центъра за управление при кризи Стоянче Ангелов. Той добави, че освен бурята, която е нанесла щети основно в Положкия район в северозападната част на страната, в останалите части са регистрирани 15 пожара, а около обед е локализиран пожарът в планината Огражден, близо до границата с България, където е горяла букова гора.

В следобедните часове днес в части от скопската котловина също се очаква буря с интензивен дъжд, силен вятър и градушка, съобщават синоптиците в Северна Македония. Температурите остават високи, в Скопие около 35 градуса.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Брато, излез. Чакам те долу!
- Не мога, брат! У нас е ад!
- Айде, като заспи сатаната, ела да пием по бира!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари