Мощите на свети Йоан Рилски гостуваха на Румънската православна църква

0
Домакинът епископ Галактион разказа за живота и чудесата на светеца
Домакинът епископ Галактион разказа за живота и чудесата на светеца Снимка: БПЦ

Домакинът епископ Галактион разказа за живота и чудесата на светеца

Частица от мощите на преподобния свети Йоан Рилски Чудотворец, съхранявани в Софийската духовна семинария, беше пренесена в Румънската православна църква. Това съобщиха днес от Светия синод на Българската православна църква.

По молба на манастира „Пантократор“, част от епископията на Александрия и Телеорман, Светият синод на Българската православна църква е дал благословия мощите на свети Йоан Рилски да пребивават в светата обител по случай празника на св. Мария Магдалина, покровителка на манастира. Манастирът „Пантократор“ е издал и книга, съдържаща житието, чудесата и акатиста на свети Йоан Рилски. Реликвата беше придружавана от архимандрит Мелетий, ректор на Софийската духовна семинария, и протойерей Козма Поповски, според съобщението.

Вечерта на 19 юли българската делегация беше топло посрещната от епископа на Александрия и Телеорман Галактион, игумена на манастира архимандрит Севастиан и братството, протосингела архимандрит Серафим и поклонници. С литийно шествие мощите на св. Йоан Рилски бяха пренесени в параклиса, посветен на св. Мария Магдалина, където се намира и частица от нейните мощи.

На 22 юли, по време на празника на равноапостолната светица, в централния манастирски храм беше отслужена тържествена света литургия, водена от Негово Високопреосвещенство русенския митрополит Наум, епископ Галактион и епископ Нектарий. В богослужението участие взеха игуменът архимандрит Севастиан, архимандрит Мелетий, протойерей Козма Поповски, протойерей Кирил Синев, манастирското духовенство и гости.

По време на проповедта си, домакинът епископ Галактион разказа за живота и чудесата на св. Йоан Рилски. Това събитие подчертава значимостта на св. Йоан Рилски и неговата духовна връзка между България и Румъния, отбелязват от Светия синод.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари