МОН готви нов закон и учебни програми

0
МОН подготвя нова визия за образованието с фокус върху качеството и уменията
МОН подготвя нова визия за образованието с фокус върху качеството и уменията Снимка: БТА

МОН подготвя нова визия за образованието с фокус върху качеството и уменията

Министерството на образованието и науката (МОН) ще работи съвместно с депутати от различни парламентарни групи за изграждане на визия за промяна в образователната система. Целта е тя да послужи като основа за работата на следващия редовен кабинет в сферата на образованието, съобщи служебният министър на образованието и науката проф. Галин Цоков пред БНР.

Основен приоритет в новата визия ще бъде повишаването на качеството на образованието. „Можем да използваме летните месеци, за да комуникираме с педагогическата общност, с родители и ученици подготвените промени в Закона за предучилищното и училищно образование. Да се обсъди как евентуално те могат да се случат в 50-ото или в 51-вото Народно събрание", заяви проф. Цоков. Промените ще засегнат цялостната рамка за качество в образователната система и въвеждането на стандарт за качество.

Министърът посочи, че през новата учебна година в 40 пилотни училища ще бъдат изпробвани инструменти и индикатори за измерване на качеството на образованието. Това ще позволи да се тества и усъвършенства новата система, преди да бъде въведена в цялата страна.

Друг ключов елемент от визията на МОН е преработването на учебните програми. „Има нова визия и за учебните програми, която трябва да се превърне след това в концепция за учебни програми по отделни учебни дисциплини и в отделни области, за отделни степени на образованието", обясни проф. Цоков.

Макар учебните програми до 10 клас вече да са били олекотени, министърът смята, че това не е най-продуктивният подход. Вместо това, новата визия предвижда учебните програми да са ориентирани към изграждане на ключови компетентности и умения за живота. „Да не се фиксират върху понятия, а очакваните цели да бъдат свързани с изграждане на умения за живота и компетентности", подчерта Цоков.

Освен това, новите програми ще залагат на по-голяма интегралност и свързаност на знанията между отделните предмети. Ще се търси и повече гъвкавост и адаптивност спрямо местните условия - особеностите на училищата, общностите и общините. Това ще позволи образованието да отговаря по-добре на конкретните нужди и контекст.

Министерството на образованието и науката ще работи активно през следващите месеци, за да подготви законовите промени и да ги комуникира с всички заинтересовани страни. Целта е България да има една модерна, ефективна и качествена образователна система, която да подготвя младите хора за предизвикателствата на 21 век.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари