Мокри терени и променливо време застрашават планинарите

0
Неблагоприятни условия за туризъм в българските планини
Неблагоприятни условия за туризъм в българските планини

Неблагоприятни условия за туризъм в българските планини

Днес планинарите трябва да проявят повишено внимание, тъй като условията за туризъм в планинските райони на страната не са благоприятни. Това съобщиха за БТА от Планинската спасителна служба (ПСС).

Основната причина за това са мокрите терени, които създават риск от подхлъзване и падане. Температурите в планините се движат между 7 и 10 градуса по Целзий, а вятърът е слаб. До скоро в Западна България е имало валежи, а в по-високите части на Централен Балкан се наблюдава мъгла, допълниха от ПСС.

Специалистите от спасителната служба обръщат внимание, че през този сезон метеорологичните условия се променят бързо, температурите падат, а продължителността на деня намалява. Поради тази причина, те съветват всички, които планират излети в планината, да бъдат добре подготвени и адекватно облечени. От изключителна важност е и правилният избор на маршрут, съобразен с актуалната метеорологична обстановка.

Добрата новина е, че през изминалото денонощие не са регистрирани инциденти, които да са изисквали намесата на планинските спасители.

Според прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) за днес, облачността ще бъде променлива, на моменти значителна. Очакват се валежи от дъжд на места в планинските и източните райони на страната, като не се изключва и вероятността от гръмотевични бури. Максималните температури ще се понижат, като в Северозападна България ще достигнат от 16 до 18 градуса, а в източната част на страната - между 25 и 27 градуса. В столицата София се очаква температурата да бъде около 17 градуса.

Предвид променливите условия, ПСС апелира към всички любители на планината да бъдат изключително внимателни, да следят прогнозите и да се подготвят адекватно за своите излети.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари