Мохамед Халаф: В България има хора, свързани с „Хизбула“ и Иран

0
Няма връщане назад – Израел готви сериозен удар
Няма връщане назад – Израел готви сериозен удар Видео: bTV

Няма връщане назад – Израел готви сериозен удар

Ситуацията в Близкия изток продължава да се изостря, като се очаква мащабна военна операция от страна на Израел. Това стана ясно от изказването на журналиста Мохамед Халаф в телевизионното предаване "120 минути" по bTV.

Според Халаф, вероятността за разширяване на конфликта е значителна, макар и ограничена в определени рамки. "Войната ще бъде ограничена в рамките на начертан план, за да няма повече такава катастрофална намеса на Иран и прокситата ѝ в различни арабски държави и граждански етнически войни и дестабилизация", заяви журналистът.

Той подчерта, че подготовката за военни действия вече е в ход. "Дойде новина от една арабска телевизия, която съобщава, че от САЩ тръгват специалните самолети за зареждане на гориво на израелските самолети. Това означава, че ще има силен удар. Няма връщане назад", добави Халаф.

Експертът изрази опасения относно потенциалните цели на израелските атаки. Според него, възможно е да бъдат ударени ключови обекти в Иран, включително комплексът на върховния лидер аятолах Али Хаменей, който вече е бил евакуиран. "Има вероятност да бъдат ударени заводите или складовете на палестинските ракети и дронове, защото САЩ и Европейският съюз са много гневни на това, че Иран предоставя част от тези оръжия на Русия, която използва във войната срещу Украйна", поясни журналистът.

Халаф предупреди за възможните последици от ескалацията на напрежението, посочвайки риска от засилване на радикализма в региона. "Виждаме го, защото се появяват нови организации, особено в палестинските територии в Западния бряг, където има различни млади от поколението "Тик Ток". Голяма заплаха за Европа е, че те вече имат продължения и в европейските държави. Атентати и опити за атентати има непрекъснато", предупреди той.

Журналистът обърна внимание и на опасността от терористични заплахи в България, припомняйки атентата в Сарафово. "Има и хора, свързани с "Хизбула" и с Иран в България. Да не забравяме какво се случи в България преди години в Сарафово. Замесеният беше момче на 20 години от смесен брак, български гражданин от ливански произход", каза Халаф.

Експертът подчерта значителните финансови инвестиции на Иран в създаването на логистични центрове в Европа и на Балканите. "Иран отделя през последните години 700 милиона долара за тези центрове, които са създали във всяка европейска държава поотделно. Те считат, че това е много важно за тяхната по-нататъшна програма или за операции в самата Европа", посочи журналистът.

В заключение, Мохамед Халаф призова за намиране на мирно решение на конфликта между Израел и Иран, подчертавайки, че нито една от страните не е в състояние да елиминира другата. Той призова за диалог и разбирателство като единствен начин за прекратяване на продължителното напрежение в региона.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари